Ulasan Hasil Pertemuan Donald Trump Dengan Jean-Claude Juncker

572

Hasil rundingan yang diadakan pada hari Rabu, Presiden Donald Trump telah mencapai persetujuan dengan Presiden Suruhanjaya Eropah Jean-Claude Juncker untuk mengelakkan perang perdagangan. Persetujuan tersebut berhasil meredakan ketegangan yang dicetuskan oleh ancaman Trump untuk mengenakan tarif ke atas import kereta.

Kedua-dua pihak bersetuju untuk memperbanyakkan lagi import gas asli dan kacang soya. Dalam masa yang sama akan merendahkan tarif perindustrian di kedua-dua belah pihak, kata Trump.

Trump dalam satu kenyataan bersama Juncker di White House Rabu memuji “fasa baru” hubungan perdagangan ini.

Kedua-dua pihak bersetuju untuk berusaha ke arah “sifar” tarif, halangan perdagangan dan subsidi, kata Trump.

Menjelang kedatangan Juncker ke Washington untuk bidaan terakhir untuk mengelakkan tarif A.S. pada kereta, Trump telah memberi amaran dalam mesyuarat kabinet minggu lepas bahawa beliau akan mengenakan 25 peratus tarif jika pertemuan dengan Juncker tidak berjalan lancar.

Ditambah pula dengan kenyataan bahawa Trump dapat mengenakan tarif kereta apabila siasatan Setiausaha Perdagangan Wilbur Ross selesai dijalankan.

Tarif kereta yang diancam oleh Trump itu akan meningkatkan harga kira-kira 10,000 euro ($ 11,700) pada harga kereta buatan Eropah yang dijual di A.S.. Hal ini adalah berdasarkan penilaian Suruhanjaya Eropah yang sebagaimana telah dilaporkan oleh Bloomberg. Hal tersebut dijangkakan dapat mengurangkan import kereta A.S. dan bahagian kereta Eropah kepada separuh.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat