Ulasan Ueda Mengheret Matawang Yen, Pasaran Bebelah Bahagi Terhadap Tindakan Bakal Diambil The Fed!

368

US dolar mengukuh selepas laporan pekerjaan yang nasih kukuh untuk Mac pada hari Jumaat menambah jangkaan bahawa Rizab Persekutuan akan menaikkan semula kadar pada bulan Mei, manakala yen Jepun melemah apabila gabenor bank pusat Jepun yang baharu, Kazuo Ueda menyatakan bahawa beliau tidak tergesa-gesa untuk menarik balik langkah rangsangan besar-besaran sebelum ini.

Majikan AS mengekalkan kadar pengambilan pekerja yang kukuh pada Mac, menambah 236,000 pekerjaan, menolak kadar pengangguran turun semula kepada 3.5% dan menandakan daya tahan pasaran buruh yang akan memastikan Federal Reserve berada di landasan untuk menaikkan kadar faedah sekali lagi bulan depan.

Menurut Marc Chandler, ketua strategi pasaran di Bannockburn Global Forex di New York, sentimen pasaran berkemungkinan berayun kembali memihak kepada kenaikan kadar Fed awal bulan depan.

Indeks US dolar mengukuh 0.45% berbanding sekumpulan mata wang pada 102.192, tertinggi sejak 3 April. Euro susut 0.51% kepada $1.0841, terendah sejak 3 April.

Data harga pengguna pada hari Rabu ialah tumpuan utama ekonomi A.S. minggu ini dan dijangka menunjukkan bahawa inflasi utama meningkat sebanyak 0.3% pada bulan Mac, manakala inflasi teras meningkat sebanyak 0.4%.

Pelabur juga memerhati dengan teliti data mengenai pinjaman bank selepas kejatuhan Silicon Valley Bank pada pertengahan Mac mencetuskan kebimbangan terhadap kesan penularan bank dan menyebabkan kerajaan dan The Fed campur tangan untuk meningkatkan kecairan dalam sektor itu.

Data Fed terkini menunjukkan bahawa pinjaman komersial dan perindustrian di bank perdagangan turun kepada $2.756 trilion pada minggu berakhir 29 Mac, daripada $2.824 trilion pada minggu yang berakhir 15 Mac.

Pasaran niaga hadapan the Fed kini menetapkan harga dalam kebarangkalian 70% bahawa Fed akan menaikkan kadar sebanyak 25 mata asas tambahan pada mesyuarat 2-3 Mei.

US dolar meningkat berbanding yen Jepun selepas gabenor bank pusat Jepun yang baharu, Kazuo Ueda berkata adalah wajar untuk mengekalkan dasar monetari longgar bank itu buat masa ini kerana inflasi masih belum mencecah 2% sebagai trend.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat