Undang Kemarahan China, Boris Johnson Tawar Visa Kepada Rakyat Hong Kong

478

Susulan rancangan undang-undang baru keselamatan negara Hong Kong, Perdana Menteri Britain, Boris Johnson semalam mengumumkan bahawa kerajaan beliau akan menawarkan visa kepada penduduk Hong Kong dan peluang kerakyatan UK sekiranya China masih berdegil dengan pelaksanaan undang-undang keselamatan negaranya.

Johnson dalam tawarannya itu menerusi akhbar The Times dan South China Morning Post menjelaskan bahawa masyarakat Hong Kong hidup dalam ketakutan kerana janji China untuk mengancam kehidupan mereka. Malah, beliau meluahkan rasa berat hati untuk berpaling daripada Hong Kong dan menawarkan jalan keluar kepada permasalahan itu jika China masih mengawal mereka.

Boris juga beranggapan undang-undang Hong Kong akan mengekang kebebasan negara itu dan sekelip mata hilang hak autonomi.

Rekod mencatatkan sekurang-kurangnya 350,000 rakyat Hong Kong memegang pasport British National (Overseas) (BNO) yang mana membuka akses tanpa visa bagi perjalanan ke Britain untuk tempoh sehingga enam bulan. Manakala 2.5 juta rakyat yang tidak memiliki pasport tersebut berpeluang untuk memohonnya.

Pemerintah itu juga tidak teragak-agak untuk mengubah polisi imigresen dengan menawarkan mana-mana pemegang pasport tersebut dari Hong Kong untuk berhijrah ke UK dengan pembaharuan tempoh selama 12 bulan dan diberikan hak imigran termasuk hak untuk bekerja, membolehkan mereka mendapat kerakyatan jika China masih melaksanakan undang-undang keselamatan negara.

Namun, perkara itu nampaknya tidak disambut baik oleh jurucakap Menteri Luar Negara China, Zhao Lijian apabila beliau menyifatkan kenyataan Boris sebagai satu tuduhan tidak berasas dan telah masuk campur dalam urusan Hong Kong.

Zhao menyarankan UK untuk menarik diri dari campur tangan urusan mereka, perang dingin ke atas kolonialisme China. Sebaliknya, UK diminta untuk menerima hakikat bahawa Hong Kong telah kembali ke pemerintahan China sebagai satu wilayah pentadbiran khas.

Beijing mengeluarkan kenyataan mereka dengan berkali-kali menjelaskan penyerahan kuasa itu tidak memberi makna dan hak kepada Britain untuk masuk campur dalam urusan Hong Kong. Malah, Zhao turut menekankan bahawa pemerintahan China di Hong Kong adalah berdasarkan perlembagaan Republik Rakyat China dan Undang-undang Dasar Hong Kong bukan Deklarasi Bersama Sino-British.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat