Undian Parlimen Eropah Hari Ini Buatkan Pasaran Kripto Terkesan, Ini Perkara Perlu Diketahui Pasaran!

685

Parlimen Eropah pada hari Khamis mengundi untuk meluluskan MiCA, peraturan komprehensif pertama untuk penyedia perkhidmatan aset kripto. Ini termasuk semua jenis aset kripto dan stablecoin. Bitcoin (BTC), harga kripto terbesar di dunia turun lebih 2% dalam tempoh 24 jam yang lalu.

Berdasarkan laporan, penggubal undang-undang EU telah mengundi dengan 517 undian memihak kepada MiCA, manakala ia menerima 38 undian terhadap set peraturan. Ini adalah kali pertama kerajaan berkumpul untuk menyelia industri kripto yang baru muncul. Walau bagaimanapun, perkembangan ini berlaku apabila pasaran menyaksikan kejatuhan yang mengerikan beberapa bursa dan projek kripto.

Bloomberg melaporkan bahawa Mairead McGuinness, Pesuruhjaya Perkhidmatan Kewangan Eropah menyatakan beliau menjangkakan undang-undang itu akan berkuat kuasa menjelang Julai. Walau bagaimanapun, ia perlu mendapat kelulusan daripada 27 negara anggota blok itu.

Pertama kali dibentangkan oleh Suruhanjaya pada September 2020, MiCA adalah sebahagian daripada pakej kewangan digital yang lebih luas. Ini termasuk DORA (Digital Operational Resilience Act).

Peruntukan berkaitan stablecoin dijangka akan digunakan pada Julai 2024. Ini akan berkuat kuasa selepas 12 bulan peraturan berkuat kuasa. Pihak Berkuasa Perbankan Eropah akan mempunyai mandat baharu termasuk fungsi penyeliaan untuk pengeluar stablecoin.

Bitcoin yang naik pada perhimpunan pemulihan, jatuh lebih 2% dalam tempoh 24 jam yang lalu. BTC didagangkan pada harga purata $28,786, pada masa laporan. Jumlah dagangan 24 jamnya turun sebanyak 7% kepada $21 bilion.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat