Untuk Sekat Penularan Wabak Covid-19 Perlukan 11 Bilion Dos Vaksin?

239

Meneliti untuk laporan, masa ini penularan wabak Covid-19 telah merebak ke seluruh dunia dan hampir 188 juta jumlah kes yang telah dikesan dan digunakan seramai 4 juta orang telah terkorban akibat wabak tersebut.

Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Antonio Guterres ada mengeluarkan fakta bahawa untuk menamatkan penularan wabak Covid-19, ia memerlukan lebih dari 11 bilion dos untuk melaksanakan program vaksinasi di hampir 70% dunia.

“Jurang vaksinasi global dapat mengancam kita semua kerana komputasi virus bermutasi, lebih mudah dan pantas untuk menular dan merebak ke seluruh dunia dengan penciptaan varian baru,” katanya.

Selain itu, Guterres juga mengatakan bahawa dunia memerlukan Rancangan Vaksinasi Global untuk isi-pengeluaran menggandakan pengeluaran vaksin dalam pengedaran yang adil melalui COVAX dan menyokong program imunisasi nasional.

Dalam satu kenyataan setiausaha jeneral, dia telah meminta Pasukan Petugas Darurat yang menyatukan negara-negara dalam menghasilkan vaksin, Pertubuhan Kesihatan Sedunia, rakan ACT-Accelerator dan perniagaan kewangan pengguna dapat berurusan dengan syarikat farmasi, pengeluar dan badan-badan induk lain yang berkepentingan bersama .

Ketika ini, sangat penting untuk menyokong permintaan lebih dari $ 50 bilion yang akan diketuai oleh Tabung Kewangan Antarabangsa, Bank Dunia, Organisasi Kesihatan Dunia dan Organisasi Perdagangan Dunia dalam proses untuk mengakhiri pandemik ini dan mula-mula pemulihan global.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat