US Dolar Hanyut Dibadai Data Pekerjaan NFP!

877

US dolar didapati susut ke paras terendah sejak September selepas data menunjukkan ekonomi terbesar di dunia mencipta kurang pekerjaan daripada yang dijangkakan bulan lalu, memperkuatkan jangkaan bahawa Federal Reserve kemungkinan akan berehat dari menaikkan kadar faedah lagi pada mesyuarat Disember.

Indeks US dolar suust sebanyak 0.8% kepada 105.132. Berbanding mata wang yen, US dolar merosot sebanyak 0.7% kepada 149.44 yen.

Data menunjukkan penciptaan pekerjaan bukan pertanian meningkat sebanyak 150,000 pekerjaan bulan lalu. Angka untuk bulan September dinilai ke bawah untuk menunjukkan penciptaan 297,000 pekerjaan berbanding dengan 336,000 seperti yang dilaporkan sebelum ini.

“Hujah terkuat bagi Fed untuk meninggalkan pendekatan ketatnya adalah pertumbuhan upah terus melambat,” tulis Andrew Hunter, pakar ekonomi AS  di Capital Economics, dalam catatan selepas laporan pekerjaan.

“Secara keseluruhan, kami menduga kelemahan keadaan pasaran buruh masih jauh lebih banyak yang harus dilalui dan masih menjangka the Fed akan mengurangkan kadar faedah lagi pada separuh pertama tahun depan.”

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat