US Dolar Semakin Susut, Adakah Ini Petanda Bahawa Kekhuatiran Terhadap Krisis Perbankan Sudah Pudar?

651

US dolar susut berbanding sekumpulan mata wang untuk hari kedua berturut-turut pada hari Selasa apabila kebimbangan mengenai krisis perbankan yang berkurangan menghidupkan semula selera pelabur terhadap mata wang yang lebih berisiko.

Kepanikan perbankan mula tenang berikutan perjanjian First Citizens BancShares untuk membeli semua deposit dan pinjaman Silicon Valley Bank. Tambahan pula pada minggu ini tiada lagi sentimen mengenai kegawatan perbankan muncul.

Indeks US dolar, yang mengukur mata wang US dolar berbanding enam mata wang utama adalah adalah 0.18% lebih rendah menghampiri paras terendah hampir tujuh minggu 101.91 yang disentuh pada hari Khamis.

Dolar Australia, dilihat sebagai proksi cair untuk selera risiko, adalah 0.39% lebih tinggi yang didagangkan pada $0.6677, mendapat peningkatan daripada data jualan runcit yang lebih baik daripada jangkaan.

“Sudah pasti terdapat kecenderungan positif untuk berdagang hari ini,” kata pakar strategi TraderX Michael Brown di London.

Mata wang Euro naik ke paras tertinggi lima hari berbanding dolar AS apabila hasil bon kerajaan zon euro meningkat pada hari Selasa.

US dolar mendapat sedikit sokongan daripada data pada hari Selasa yang menunjukkan defisit perdagangan AS dalam barangan berkembang sederhana pada Februari apabila eksport merosot.

Mata wang Yen mengukuh walaupun secara amnya pasaran menjadikkannya tempat selamat dengan penganalisis menunjukkan peningkatan aliran menjelang akhir tahun fiskal Jepun pada hari Jumaat. Penganalisis berkata syarikat Jepun berkemungkinan menjual bon asing untuk mengukuhkan kunci kira-kira mereka.

Penganalisis Brown memberi amaran bahawa penjualan dolar baru-baru ini mungkin telah berlebihan dengan US dolar telah susut lebih daripada 3% daripada paras tertinggi Mac berbanding sekumpulan mata wang.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat