Usaha Yang Dilakukan The Fed Masih Belum Cukup! Fed Kashkari Tetap Dengan Pendirian Kadar Faedah 5.4%!

279

Rizab Persekutuan mungkin perlu menaikkan kadar faedah kepada sekurang-kurangnya 5.4% untuk menjinakkan inflasi yang tinggi dengan keuntungan pekerjaan Januari menunjukkan tindakan dasar setakat ini tidak begitu efektif, kata Presiden Fed Minneapolis Neel Kashkari pada hari Selasa.

“Saya fikir ia mengejutkan kita semua,” kata Kashkari dalam temu bual C, merujuk kepada laporan pekerjaan yang meledak pada Jumaat lalu di mana lebih setengah juta keuntungan pekerjaan dilaporkan untuk Januari oleh kerajaan AS. “Ia seakan membawa indikasi bahawa bahawa setakat ini, kita tidak melihat banyak kesan di pasaran buruh, jadi saya belum melihat apa-apa lagi untuk menurunkan laluan kadar sasaran saya.”

Kashkari, salah seorang penggubal dasar yang paling agresif di bank pusat AS dalam penilaiannya tentang berapa tinggi kadar faedah perlu pergi, telah berkata sebulan lalu bahawa dia meramalkan kadar polisi akan berhenti pada 5.4%.

Pengerusi Fed Jerome Powell dijangka bercakap kemudian , dengan pelabur bimbang untuk mendengar jika penilaiannya terhadap ekonomi telah berubah.

Pada minggu lepas The Fed meningkatkan kadar dasarnya sebanyak suku mata peratusan kepada 4.5%-4.75% tetapi Powell mengulangi jangkaan pada ketika itu bahawa The Fed sedang mengintai jeda dalam julat 5% hingga 5.25% dalam usaha menentang inflasi.

Laporan pekerjaan Januari pada hari Jumaat, bagaimanapun, meningkatkan jangkaan pelabur untuk jeda lebih awal selepas ekonomi menambah lebih banyak pekerjaan daripada jangkaan dan kadar pengangguran jatuh kepada 3.4%, bacaan terendah sejak 1969.

Kashkari menunjukkan kebimbangan lain yang berpunca daripada pasaran buruh yang begitu kukuh, termasuk sektor perkhidmatan yang sangat teguh dan gaji yang masih berkembang pada kadar yang melebihi konsisten dengan sasaran inflasi Fed, pada masa kitaran kenaikan kadar paling tinggi Fed pada 40 tahun.

“Sukar untuk membayangkan bahawa anda akan melihat pertumbuhan pekerjaan yang sangat kukuh manakala pertumbuhan gaji menyederhana,” kata Kashkari. “Kami tidak melihat kemajuan setakat ini, hampir tiada kemajuan dalam perkhidmatan teras di luar perumahan, dan itu sangat terikat dengan pasaran buruh.”

Pada hari Isnin, Presiden Fed Atlanta Raphael Bostic berkata bank pusat mungkin perlu menaikkan kos peinjaman lebih tinggi daripada yang dijangkakan sebelum ini memandangkan keuntungan pekerjaan yang tidak diduga kukuh dan menyatakan bahawa walaupun kenaikan kadar setengah peratusan mata bukanlah isu asasnya, ia boleh dipertimbangkan.

Kashkari juga kekal bimbang tentang kemungkinan keadaan kewangan yang longgar boleh merumitkan tugas the Fed.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat