USD/JPY Akan Catat Paras Tertinggi Terbaru Lagi?

362

Pasangan mata wang USD/JPY antara yang menjadi tumpuan pelabur pada minggu ini selepas siri kenaikan berterusan dipamerkan sejak Januari.

Sehingga dagangan Mac, harga telah mencapai kenaikan lebih 600 pips dari paras terendah 102.600 sehingga melepasi paras harga 109.00.

Meneliti pergerakan harga pada minggu lalu, harga telah mencapai paras ketinggian pada 109.200 sebelum susut semula pada zon sokongan sekitar 108.400.

Bersambung pada dagangan minggu ini, US dolar berjaya mengekalkan pengukuhan berbanding Yen untuk kembali semula membuat kenaikan dan menguji zon resistance minggu lalu.

Namun, pergerakan US dolar agak terhad sementara pelabur berwaspada menjelang mesyuarat FOMC dan kenyataan daripada Federal Reserve (Fed) untuk polisi monetari akan datang akan memberi petunjuk terbaru kepada pelabur bagi dagangan US dolar.

Sementara Yen kekal bergerak lemah berikutan jangkaan polisi monetari oleh Bank of Japan (BOJ) kekal longgar. Keputusan mesyuarat BOJ pada Jumaat akan dinantikan pelabur.

Pelabur kini memantau pergerakan harga pada carta USD/JPY dengan zon rintangan 110.00-109.400 menjadi zon utama yang akan diuji harga.

Kali terakhir harga menguji zon rintangan tersebut adalah pada Jun 2020 sebelum harga bergerak dalam trend menurun sehingga penghujung tahun.

Sekiranya harga berjaya melepasi zon tersebut, jangkaan sasaran kenaikan lebih tinggi harga adalah menuju ke zon rintangan 111.500.

Sebaliknya jika harga kembali membuat penurunan semula, zon RBS (resistance become support) 108.500-108.200 akan bertindak sebagai zon sokongan bagi harga menyambung semula kenaikan.

Jika harga kekal jatuh lebih rendah, pelabur akan mula melihat perubahan trend harga pada carta USD/JPY untuk harga turun menuju ke paras-paras tumpuan sebelum ini sekitar 107.400 dan 106.500.

Lihat gambar carta pasangan mata wang USD/JPY di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK SINI

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat