USD/JPY Capai Paras Ketinggian Terbaru Lepasi Paras Resistance 111.800

743

Sesi pasaran Eropah pada petang ini melihatkan matawang safe-haven Yen dan juga dolar Amerika melemah. Namun apa yang menyebabkan kelemahan pada dagangan matawang tersebut?

Saham Nikkei di Jepun melonjak berikutan jangkaan positif terhadap rundingan dagang antara Amerika Syarikat dan China yang bersambung pada minggu hadapan. Kedua-dua negara tersebut sedang berusaha untuk menyelesaikan sebarang perbezaan sebelum mencapai persetujuan perjanjian.

Data-data ekonomi di China pada minggu ini juga menyenaraikan bacaan yang positif dan memberi isyarat pengukuhan pada ekonomi kedua terbesar dunia itu.

Laporan tersebut turut melonjakkan dagangan Aussie dalam pasaran semasa sementara nilai dagangan matawang USD dan Yen mula menyusut.

Namun, jika dibandingkan pergerakan harga pada chart USD/JPY, Yen dilihat lebih lemah berbanding USD berikutan harga semakin menunjukkan kenaikan ke paras lebih tinggi melepasi paras ketinggian terdahulu di paras 111.800.

Dagangan USD/JPY dilihat bergerak di bawah paras resistance pada Mac lalu iaitu sekitar paras 112.00 dan masih menguji paras resistance MagicR1 pada indicator Moshed Magic Line hari ini setakat jam 4.57 petang.

Jika harga dilihat terus membuat kenaikan lebih tinggi, jangkaan kenaikan harga akan menuju ke paras ketinggian terbaru pada 112.300 untuk harga merekodkan kenaikan tertinggi untuk tahun ini.

Namun jika momentum kenaikan gagal dikekalkan dan harga kembali membuat penurunan semula, berkemungkinan harga akan turun menguji semula paras Magic Pivot 111.412 hari ini.

Penurunan lebih rendah melepasi paras Magic Pivot bakal menguji zon RBS (resistance become support) di paras 110.700 berhampiran paras support MagicS2 pada indicator Moshed Magic Line hari ini.

Lihat gambar chart pasangan matawang USD/JPY di bawah untuk rujukan teknikal analisis anda. Perhatikan paras support dan resistance pada indicator Moshed Magic Line untuk membantu anda mengawal risiko dagangan.

Paras support: 111.125, 110.606, 110.319.

Paras resistance: 111.931, 112.218, 112.737.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat