USD/JPY Uji Paras Penting Pada 111.200 Sementara Menunggu Data Inflasi AS

780

Matawang dolar Amerika mendatar sehingga ke pasaran Eropah petang ini sementara pelabur menunggu data inflasi di Amerika Syarikat yang akan dikeluarkan pada jam 8.30 malam ini.

Kadar inflasi dijangka meningkat kepada 0.3% berbanding 0.2% pada bacaan sebelumnya sementara kadar inflasi teras juga turut diramal mencatatkan kenaikan kepada 0.2% daripada 0.1% pada bacaan sebelumnya.

Kemudiannya seawal jam 2 pagi nanti pula, tumpuan akan terarah kepada minit mesyuarat FOMC yang lalu untuk pelabur melihat sebarang petunjuk untuk isyarat pertumbuhan ekonomi serta langkah kenaikan kadar yang seterusnya.

Dengan itu, dagangan USD dijangka akan terus berisiko sehingga dagangan minggu ini menutup tirainya.

Sementara bagi matawang safe-haven Yen pula, faktor fundamental oleh bank pusat terus dilihat mengekalkan dagangan Yen yang lemah. Gabenor bank pusat Jepun, Kuroda masih dengan pendirian bahawa dasar monetari yang longgar adalah menjadi keperluan buat masa ini.

Namun, Yen dilihat didagangkan sedikit mengukuh semalam ekoran ketegangan hubungan dagang melibatkan Amerika Syarikat dan Eropah menambahkan kegusaran para pelabur.

Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump pada Selasa telah mengugut untuk mengenakan tarif berjumlah $11 bilion dolar terhadap produk Kesatuan Eropah dan ini telah meningkatkan ketegangan pada hubungan dagang sekaligus membuka laluan ke arah tercetusnya perang dagang seperti situasi China sebelum ini.

Jika dilihat pergerakan harga pada chart pasangan matawang USD/JPY, harga telah membuat penurunan semalam sehingga ke paras sekitar 111.000 sebelum harga kembali bergerak mendatar.

Dagangan bersambung pada hari ini dan pergerakan harga masih dilihat mendatar dan menguji paras RBS (resistance become support) pada 111.200 di bawah paras Magic Pivot pada indicator Moshed Magic Line hari ini.

Jika harga gagal melepasi kenaikan lebih tinggi dari paras tersebut, jangkaan penurunan harga bakal menguji zon tumpuan di paras 110.700 berhampiran paras support MagicS2 sebelum harga meneruskan penurunan ke paras lebih rendah mencecah support 110.274 (MagicS3).

Namun jika harga kembali membuat kenaikan semula, paras ketinggian yang dicapai minggu lalu di paras resistance 111.800 bakal diuji semula.

Lihat gambar chart pasangan matawang USD/JPY di bawah untuk rujukan teknikal analisis anda. Perhatikan paras support dan resistance pada indicator Moshed Magic Line untuk membantu anda mengawal risiko dagangan harian.

Paras support: 110.876, 110.626, 110.274.

Paras resistance: 111.478, 111.830, 112.080.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat