USD Kekal Berisiko, Sentimen Buat GBP Masih Negatif

528

Matawang dolar Amerika Syarikat masih lagi didagangkan berhampiran paras terendah tiga bulan berbanding Yen yang dicecah dua minggu lalu berikutan ketegangan yang masih melanda antara Washington dan Beijing melibatkan isu perdagangan dan juga perang teknologi.

Dagangan USD yang sedikit meningkat dilihat disokong oleh lawatan Presiden Donald Trump ke Tokyo untuk rundingan berkenaan isu lebihan dagangan bersama Amerika Syarikat.

Namun apa yang masih menjadi tumpuan dalam pasaran kewangan adalah reaksi Federal Reserve terhadap unjuran kitaran yang merosot. Pelabur berkemungkinan menjangkakan bahawa kadar faedah di Amerika Syarikat bakal diturunkan pada tahun ini.

Beralih perkembangan di Britain, dalam ketidaktentuan politik yang melanda serta berita hangat berkenaan isu peletakan jawatan oleh Perdana Menteri Theresa May, dagangan Pound perlahan dan menunjukkan sedikit penurunan semalam.

GBP mula melonjak pada dagangan penghujung minggu lalu selepas Theresa May mengumumkan akan melepaskan jawatan beliau sebagai pemimpin pada 7 Jun ini.

Walaupun Sterling dijangka akan kembali membuat kenaikan selepas penggantian pemimpin yang baru selepas ini, para penganalisis masih berpendapat sentimen buat matawang British tersebut kekal negatif.

Sementara Euro bergelut untuk mengekalkan dagangan yang stabil selepas pelabur sedikit lega dengan kejayaan yang terhad buat parti-parti euroskeptik dalam pilihanraya parlimen Eropah dengan penguasaan jumlah kerusi yang lebih rendah berbanding pro-EU.

Matawang komoditi dolar AUD dan NZD masih lagi digerakkan oleh sentimen pasaran dan menunggu perkembangan baru perang dagang antara Amerika Syarikat dan China yang masih berlarutan. Dolar Kanada turut mengalami penurunan berikutan isu perang dagang yang memberi kesan terhadap penurunan harga minyak mentah semasa.

Sentimen keyakinan pengguna di Australia walau bagaimanapun menunjukkan bacaan yang positif didorong oleh kestabilan pada pasaran perumahan dan jangkaan penurunan kadar faedah oleh bank pusat Australia.

Mesyuarat dasar akan diadakan pada Selasa minggu hadapan dengan tumpuan adalah kepada kenyataan Gabenor Lowe yang mengatakan ahli mesyuarat sedang mempertimbangkan untuk penetapan penurunan kadar pada Jun.

Pelabur yang memilih dagangan dolar New Zealand pula akan memberikan fokus terhadap laporan kewangan dan bajet kerajaan pada minggu ini.

Teruskan memantau berita-berita semasa dalam pasaran untuk anda memahami setiap pergerakan harga dan juga membantu mengawal risiko dalam dagangan setiap hari.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat