USD Susut, Makin Menggila Lah Matawang Ini

574

Pound sterling melanjutkan kenaikannya sehingga awal sesi Eropah dengan merekodkan paras ketinggian terbaru sejak Mei 2018, menjadikannya matawang berprestasi paling baik pada sesi dagangan hari ini.

Pada awal sesi Eropah, matawang itu mencecah paras harga 1.37000 berbanding US dolar sebelum mengurangkan sedikit keuntungannya selepas itu.

Kenyataan Gabenor Bank of England (BOE), Andrew Bailey yang meredakan kebimbangan pasaran bahawa kadar faedah negatif akan menimbulkan masalah bagi sektor perbankan telah mendorong kenaikan pound sterling lebih tinggi.

Hal ini telah mengurangkan jangkaan para pelabur bahawa bank pusat itu akan melaksanakan pelonggaran kadar faedah di bawah sifar pada tahun ini.

Namun, terdapat kebimbangan yang dicetuskan oleh pembuat dasar Silvana Tenreyo mengatakan bahawa penurunan kadar faedah di bawah sifar dapat meningkatkan ekonomi dengan lebih banyak daripada memperluaskan pembelian bon.

Beliau juga mengingatkan bahawa kesan gelombang baru Covid-19 yang berlaku sekarang akan menyebabkan prospek ekonomi jangka pendek lebih buruk berbanding jangkaan pada November lalu.

Di tempat lain, menteri kewangan Rishi Sunak mengatakan bahawa ekonomi Britain akan menjadi lebih buruk sebelum menjadi lebih baik ketika negara itu menghadapi penutupan coronavirus ketiga.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat