Wall Street Masih Terjejas Ekoran Kenaikan Tarif Import

195

Dua gergasi ekonomi dunia, Amerika Syarikat dan China telah mula mengenakan tarif baru terhadap barangan import masing-masing yang berkuatkuasa awal bulan ini. Situasi itu memberi impak negatif terhadap ekonomi dunia termasuklah pasaran Wall Street yang ditutup rendah semalam.

Indeks Dow Jones jatuh 285.26 mata kepada 26,118.02 mata, S&P 500 turun 20.19 mata kepada 2,906.27 mata manakala Nasdaq tergelincir 88.72 mata kepada 7,874.16 mata. Ini merupakan permulaan yang suram untuk hari pertama dagangan dalam bulan September memandangkan pasaran ditutup pada Isnin kerana Amerika Syarikat meraikan Hari Buruh.

Pasaran saham mengalami penurunan selepas Institut Pengurusan Pembekalan menyatakan aktiviti pengilangan di AS menguncup pada bulan lalu dan ini merupakan kali pertama berlaku sejak awal tahun 2016. Indeks Dow Jones kehilangan kira-kira 425 mata atau 1.6% manakala S&P 500 dan Nasdaq juga masing-masing berkurang 1.2% dan 1.5%.

AS mengenakan tarif 15% ke atas pelbagai produk barangan China pada Ahad lalu, manakala China mengenakan tarif baru ke atas produk AS. Ini menandakan peningkatan terkini dalam perang perdagangan mereka yang semakin berpanjangan.

Syarikat pembuat cip seperti Nvidia dan Skyworks Solutions masing-masing jatuh 2% dan 1.5%. Syarikat Boeing dan Caterpillar kedua-duanya merosot lebih daripada 1.6% manakala Apple kehilangan 1.5%. Boeing juga mengalami tekanan selepas sebuah laporan menyebut pesawat Max 737 akan meneruskan pembinaanya meskipun ketika musim cuti.

Kedua-dua negara telah mengenakan tarif bernilai berbilion dolar antara satu sama lain sejak awal tahun 2018 yang memburukkan lagi pasaran kewangan serta merugikan perniagaan dan sentimen pengguna.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat