10 Mitos Forex Trading Yang Ramai Orang Tersalah Anggap

5,596

Newbie atau trader yang kurang pengalaman dalam forex, atau orang yang sekali pun dia tidak pernah cuba untuk trade forex adalah yang paling ramai membuat anggapan yang salah terhadap forex trading.

Di sini kami senaraikan 10 mitos tentang bidang ini, di mana anda juga bertanggungjawab membetulkan mitos ini kepada orang lain kerana hakikat forex trading bukanlah seperti yang disangka oleh orang di luar sana.

1) Boleh Cepat Kaya

Ini tak lain tak bukan disebabkan pengiklanan dalam industri forex. Pengiklanan yang kata “anda boleh menjana wang dengan mudah dengan forex bla bla bla” dan macam-macam lagi yang diselitkan dengan kemewahan dan kekayaan. Ini sama sekali tidak betul. Forex trading memerlukan kesabaran dan pencarian ilmu yang tidak berpenghujung sebenarnya. Jika anda percaya forex ni boleh membuatkan anda cepat kaya, dan rasailah kesukarannya apabila anda betul-betul telah memasuki arena forex ini. Namun ia boleh jadi lebih mudah jika anda dapatkan mentor yang betul.

2) Forex Untuk Trade Jangka Pendek Sahaja

Leverage yang besar telah menjadikan trader scalping semakin ramai dan popular ketika ini, tetapi ia bukanlah satu cara yang patut kita utamakan. Harus diingat, trend jangka panjang matawang banyak dipengaruhi oleh faktor fundamental dan kita boleh trade trend yang panjang ini. Trader jangka panjang seperti “swinger dan position trader” selalunya lebih tenang di mana mereka tidak perlu monitor chart secara kerap dan mengurangkan risiko sakit jantung bagi trader yang berumur.

3) Market Forex ni Penipu !

Macam biasa, statement ni selalu kita dengar dari trader yang selalu rugi. Lebih teruk lagi mereka salahkan broker yang menyebabkan kerugian mereka. Tak adil lah disebabkan kelemahan sendiri, anda salahkan orang lain. Pasaran forex adalah satu pasaran kewangan yang terbesar di dunia, dan ia dipengaruhi oleh banyak faktor. Setiap hari berbillion sehingga trillion wang bergerak dalam pasaran forex yang disebabkan perdagangan, transaksi pelaburan, pelancongan— oleh itu, sebagai trader kita kena buat forex trading ni macam perniagaan. Tiada yang mudah, ia satu pasaran yang berisiko tinggi dan anda juga mesti menganalisis seperti seorang yang professional.

4) Forex ni Scam Orang Jer !

Hahaha. Ini paling kelakar. Ingat lagi tak berita VenusFx, GWGFX, FxUnited, dan program scam lain yang menyebabkan kerugian sehingga RM80-100 juta. Sebenarnya bukan forex yang scam, tapi orang-orang (scammer) ni yang memburukkan nama forex. Mereka buat skim cepat kaya guna nama forex. Mereka bukan trading. Ini sebenarnya salah sendiri jika anda di scam atas nama forex, kerana tiada benda yang mudah untuk mendapatkan wang semudah goyang kaki di rumah. Selalunya scammer akan kata “jana wang semudah ABC, dengan duduk diam goyang kaki dan macam-macam lagi”.

5) Boleh Untung Sepanjang Masa

Walaupun ada satu set-up teknikal yang diajar oleh sifu sifu forex sebagai set-up yang pasti profit. Jangan percaya perkara ini, tiada benda yang pasti dalam forex. Anda hanya boleh mengurangkan risiko kerugian dalam bidang ini dengan set-up teknikal yang berpotensi menguntungkan dan bukannya pasti menguntungkan. Jika anda percaya juga perkara ‘pasti menguntungkan’ ini, ia hanya akan berakhir dengan pencarian teknik yang “Pasti Menguntungkan” (holy-grail) sepanjang hidup anda yang sebenarnya tidak wujud.

6) Boleh Profit Dengan Mudah Masa Trade News

Biasanya, pergerakan laju selepas laporan News impak tinggi seperti news NFP boleh menyebabkan anda kata dalam hati, “boleh buat untung banyak ni”. Sebenarnya trade news ni susah, sebab pergerakannya yang laju pada masa laporan news itu dikeluarkan, melainkan anda membuat analisis yang lengkap dari segi faktor teknikal dan fundamental.

7) Lagi Banyak Trade, Lagi Bagus

Anda pasti rasa, kalau trade sekali sehari pun boleh buat untung, maknanya dengan trade sehari 10 kali boleh maksimumkan keuntungan. Cuba dulu, baru tahu bagaimana susahnya nak konsisten profit. Hakikatnya begini, kita perlu minimumkan trade dan fokus kepada beberapa pasangan matawang yang kita faham sahaja, ia lebih membuahkan hasil. Kecuali anda adalah trader berpengalaman dan fokus kepada teknik scalping.

8) Lebih Kompleks Teknik Itu, Lagi Power

Trader selalunya bermula dengan teknik yang ‘simple‘ dan mendapat hasil yang kecil. Oleh itu, mereka menganggap jika teknik ‘simple’ itu tadi di tambah dengan indikator dan lebih banyak faktor, mereka boleh meningkatkan profit. Ia tidak selalunya jadi seperti ini. Daripada fokus kepada menambah indikator, baik anda fokus kepada ‘teknik simple’ itu dan beri perhatian kepada ‘fundamental’ dan ‘pengurusan risiko’. Itu lebih baik.

9) Forex Boleh Dikuasai Dalam Masa Singkat

Haha. Tiada benda mudah di dunia ini. Sekali lagi ditegaskan, cuba dulu baru tahu. Sepatutnya permulaan tahun pertama atau lebih dari itu, digunakan untuk mencari ilmu dan berlatih dengan akaun demo seterusnya bermula dengan akaun real modal minimum. Ini adalah yang terbaik, bagi memastikan anda benar-benar memahami industri ini.

10) Sukar Menjana Wang Dari Forex Trading

Ia tidak sukar jika anda terus berusaha dalam bidang ini, fokus dari segi mencari ilmu, berusaha mendisiplinkan diri, dan paling penting belajar menggunakan sumber yang betul dan lengkap. Untuk belajar forex dengan lengkap dari A to Z tanpa perlu membuang duit beratus-ratus hingga ribuan ringgit, anda boleh dapatkan buku Panduan Lengkap Mula Trade Forex keluaran INTRADAY – Panduan paling lengkap dalam Bahasa Melayu untuk anda mula jana pendapatan dengan Forex Trading.KLIK SINI

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat