1000 Pips Pergerakan Harga Oleh Sterling Dalam Masa 3 Hari Dagangan

790

Perkembangan pada rundingan Brexit, matawang Pound Sterling sekali lagi mengejutkan pasaran dengan lonjakan drastik pada penghujung dagangan Rabu, selepas para penggubal undang-undang Britain menolak kemungkinan Britain akan meninggalkan Kesatuan Eropah (EU) tanpa sebarang perjanjian dalam apa jua situasi berdasarkan undian semalam.

Undian seterusnya akan terus memberi tekanan terhadap Perdana Menteri Britain Theresa May dan dengan keputusan terhadap undian ‘no-deal’ semalam telah membuka jalan untuk undian terhadap penangguhan Brexit pada hari ini pula. Jika Brexit diundi untuk ditangguhkan, ia akan memerlukan persetujuan oleh kesemua 27 negara dalam gabungan Kesatuan Eropah.

Pasangan matawang GBP/USD antara yang mempamerkan pergerakan volatile harga pada minggu ini. Dengan lonjakan terbaru semalam mencapai 330 pips kenaikan, pergerakan harga pada GBP/USD telah merekodkan hampir mencecah 1000 pips pergerakan harga hanya dalam masa tiga hari dagangan pada minggu ini.

Pergerakan volatile harga tersebut juga direkodkan sebagai yang terbesar sejak Jun 2016 yang lalu.

Sementara matawang dolar USD pula dilihat didagangkan agak lemah semalam dengan data inflasi yang dicatatkan sebelum ini berkemungkinan memberi isyarat kesukaran bank pusat untuk menaikkan kadar faedah dalam masa terdekat.

Laporan Jabatan Buruh Amerika Syarikat pada Rabu, indeks harga pengeluar di Amerika Syarikat yang dikeluarkan semalam masih bergelut untuk mencatatkan kenaikan dan berada pada bacaan yang lemah untuk bulan Februari. Angka bacaan tersebut juga dilaporkan sebagai kenaikan tahunan terendah dalam tempoh melebihi satu setengah tahun.

Hal ini juga memberi isyarat terhadap pertumbuhan kadar inflasi yang lemah sekaligus akan mengekalkan pendekatan tunggu-dan-lihat oleh bank pusat sebelum meneruskan langkah kenaikan kadar selepas ini.

Beralih perkembangan di Asia, dolar Australia menjadi tumpuan selepas data indeks keyakinan pengguna yang merosot telah memberi kesan terhadap dagangan Aussie.

Kejatuhan teruk pada angka bacaan tersebut telah menimbulkan kebimbangan terhadap pertumbuhan ekonomi di Australia.

Di samping itu juga, sentimen di China sebagai rakan dagang terbesar Australia turut terjejas pada Rabu berikutan kejatuhan pada nilai pasaran saham.

Manakala matawang komoditi dolar CAD pula positif berikutan kenaikan harga pada harga minyak mentah. Inventori minyak mentah Amerika Syarikat mencatatkan kejatuhan sementara bekalan minyak mentah global pengeluaran terbesar dunia turut dikemaskini pada kadar yang rendah memberi kelebihan terhadap Loonie untuk mengambil kesempatan mengukuhkan nilai dagangannya.

Terus mengikuti perkembangan terkini dalam pasaran semasa dan berwaspada mengawal risiko dagangan anda pada minggu yang cukup mencabar ini. Perkembangan pada rundingan Brexit akan terus menjadi tumpuan utama pasaran.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat