2 Data Terbaru A.S Buatkan ‘Trader’ Menarik Nafas Lega, Ini Sebabnya!

1,090

Defisit perdagangan AS dalam barangan mengecil secara mendadak pada Jun di tengah-tengah lonjakan eksport dimana ia boleh memberi sedikit kerana berpotensi meredakan kebimbangan bahawa ekonomi menguncup semula pada suku kedua.

Defisit perdagangan barangan menyusut 5.6% kepada $98.2 bilion, kata Jabatan Perdagangan pada hari Rabu. Eksport barangan meningkat $4.4 bilion kepada $181.5 bilion. Import barangan turun $1.5 bilion kepada $279.7 bilion. Indikasi terbaru menghadirkan jangkaan bahawa bahawa ia dapat mendorong lonjakan keluaran dalam negara kasar.

Kelembapan dalam perbelanjaan pengguna suku lepas dipercayai menjadi faktor bahawa perniagaan memilih untuk tidak mengekalkan simpanan inventori yang sama seperti pada suku pertama.

Laporan awal KDNK kerajaan untuk suku kedua pada Khamis dijangka menunjukkan ekonomi melantun pada kadar tahunan yang sedikit sebanyak 0.5% berdasarkan tinjauan ahli ekonomi Reuters. Ekonomi menguncup pada kadar 1.6% pada suku pertama. Ekonomi yang hampir tidak berkembang akan meningkatkan kebimbangan bahawa kemelesetan akan berlaku, terutamanya dengan sektor perumahan dan pembuatan yang sensitif terhadap kadar faedah telah menunjukkan penurunan yang ketara dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Pasaran buruh juga semakin berkurangan, walaupun ia masih agak ketat. Pemfailan kali pertama untuk faedah pengangguran berada pada paras tertinggi lapan bulan. Aktiviti ekonomi semakin perlahan apabila Rizab Persekutuan secara agresif mengetatkan dasar monetari untuk menjinakkan inflasi. Bank pusat A.S. dijangka menaikkan kadar dasarnya sebanyak 75 mata asas lagi pada hari Khamis, yang akan menjadikan jumlah kenaikan kadar faedah sejak Mac kepada 225 mata asas.

Jabatan Perdagangan juga melaporkan pada hari Rabu bahawa inventori borong meningkat 1.9% pada bulan Jun, manakala stok di peruncit meningkat 2.0%.

Disisi lain, pesanan kilang A.S bagi barangan tahan lama meningkat secara tidak dijangka pada bulan Jun, didorong oleh lonjakan pesawat pertahanan dan menunjukkan permintaan yang berterusan untuk peralatan walaupun kadar faedah meningkat.

Tempahan untuk barangan tahan lama meningkat 1.9% pada bulan Jun berbanding 0.8% bagi bulan Mei. Pengambilan pesanan menunjukkan bahawa firma terus melabur walaupun kos pinjaman meningkat dan ketidaktentuan ekonomi.

 

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat