Persatuan Pengimport Komoditi untuk Makanan Haiwan Malaysia (ACiAFM) menggesa kerajaan menimbang semula Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) ke atas bahan mentah makanan import kerana langkah itu dijangka meningkatkan kos pengeluaran ayam, telur dan daging.
ACiAFM menyatakan bahawa 30% bahan mentah seperti kacang soya, pollard gandum, makanan kanola dan premix vitamin, dikenakan SST sebanyak 5%.
Presiden ACiAFM, Chong Kam Weng berkata pengimport dan penternak kemungkinan akan memindahkan kos tambahan itu kepada pengguna.
Beliau juga menggesa Kementerian Kewangan mengambil serius perkara ini dengan memberikan pengecualian cukai jualan ke atas bahan mentah.
Cukai tersebut juga meliputi pelbagai barangan lain seperti salmon, ikan kod, truffle, sutera, minyak pati, jentera perindustrian, ketam raja dan buah-buahan import kecuali epal dan oren.
Persatuan itu telah bertemu dengan Timbalan Menteri Kewangan, Lim Hui Ying, pada Ogos lalu bagi menyuarakan kebimbangan mengenai kesan SST baharu yang berkuat kuasa pada 1 Julai.
Kerajaan telah mengecualikan SST bagi beberapa import utama, termasuk jagung import sepenuhnya, tepung kacang soya (68% import, 32% tempatan) serta minyak sawit dan kek isirung sawit yang menyumbang 70% daripada jumlah bahan mentah makanan.
Selain itu, jumlah kos tambahan SST ini dijangka akan dipindahkan kepada pengguna, sekaligus menjadikan produk ayam dan ternakan lebih mahal serta mengurangkan daya saing pengeluar Malaysia berbanding pesaing serantau.
Bagi mengurangkan kos tersebut, persatuan itu mencadangkan agar pengilang makanan dan penternak dibenarkan mendaftar SST walaupun produk mereka tidak dikenakan cukai.