3 Bank Pusat Utama Bakal Gegar Pasaran Minggu Ini

980

Pasaran mata wang mula berhati-hati pada permulaan minggu yang bakal dipenuhi dengan terbitan data-data ekonomi dan mesyuarat polisi bank pusat utama.

Antara yang paling menjadi tumpuan tentunya mesyuarat Jawatankuasa Pasaran Terbuka (FOMC), Bank of England (BOE) dan Bank Pusat Eropah (ECB) pada hari Khamis.

Sementara data ekonomi yang menjadi fokus utama pelabur adalah laporan pekerjaan NFP Amerika Syarikat pada Jumaat dan data inflasi Zon Eropah pada Rabu.

Federal Reserve (Fed) dijangkakan secara meluas akan terus memperlahankan kadar kenaikan dalam kadar faedahnya sebanyak 25 mata asas selepas menyaksikan penurunan berterusan dalam data inflasi AS.

BOE pula diramal akan meningkatkan kadar sebanyak 50 mata asas berikutan tekanan inflasi yang masih tinggi di UK walaupun ia menunjukkan tanda-tanda untuk mereda.

Selain itu, ECB turut diunjur bakal meningkatkan kadar sebanyak 50 mata asas setelah beberapa penggubal dasar memberi petunjuk untuk kenaikan tersebut.

Meneliti pergerakan mata wang pada sesi Asia, US dolar sedikit meningkat berbanding pesaing utama dengan indeks dolar diniagakan sekitar harga 101.95.

Pun begitu, pada dasarnya ia kekal memaparkan pergerakan mendatar sejak minggu lalu seiring dengan dagangan mata wang utama lain.

Ini dapat dilihat pada pergerakan mata wang euro dan pound yang didagangkan hampir tidak berubah pada awal sesi Asia, manakala dagangan dolar Aussie dan New Zealand pula mendatar.

Pasaran kini lebih berwaspada daripada meletakkan posisi lebih besar menjelang data ekonomi dan mesyuarat polisi.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat