3 Tips Kejayaan Dari Jutawan Pelaburan Terkemuka Dunia

2,573

Mark Cuban merupakan seorang figura hebat yang tidak asing lagi dalam bidang pelaburan. Beliau merupakan pemilik persatuan bola keranjang kebangsaan (NBA), Dallas Mavericks, pemilik bersama 2929 Entertaiment dan pengerusi AXS TV.

Selain itu, beliau dikenali sebagai ‘jerung’ dalam kalangan pelabur serta muncul dalam program realiti televisyen ABC, Shark Tank.

Sebelum menempa nama dalam bidang tersebut, Mark Cuban banyak melibatkan diri dalam beberapa buah syarikat teknologi sehingga beliau menjadi salah seorang perintis kepada idea rangkaian internet secara langsung pada pertengahan tahun 1990-an.

Seterusnya, pada tahun 2000, beliau telah membeli saham majoriti Dallas Mavericks dengan harga $285 juta ketika persatuan tersebut berada dalam kemerosotan. Beliau berjaya menjadi pemilik yang berpengaruh dan membantu dalam memacu liga bola kerangjang ke arah era pemasaran moden.

Cuban telah menduduki tempat dalam senarai jutawan Forbes 2014 dengan pendapatan bersih kira-kira $2.6 bilion. Apakah rahsia kejayaan Mark Cuban?

1. Simpanan Wang

Majoriti pelabur perlu membina sistem kewangan yang kukuh kerana setiap yang berlaku tidak dapat dijangka. Mark Cuban menyeru orang ramai agar menfokuskan kepada penyimpanan wang sekurang-kurangnya dapat bertahan dalam tempoh 6 bulan.

Simpanan adalah penting apabila terpaksa berhadapan dengan situasi yang tidak diingini.

Dalam dunia pelaburan dan pasaran saham pula, pasti ada untung dan ruginya yang menyebabkan individu kehilangan semua wang simpanan mereka kerana situasi pasaran yang tidak menentu atau keputusan pelaburan yang melulu.

Selain itu, pelaburan yang berisiko tinggi tidak semestinya membawa keuntungan yang tinggi.

Oleh yang demikian, jika ingin menceburkan diri dalam bidang pelaburan, anda perlu menyediakan sistem kewangan yang kukuh atau dana kecemasan.

2. Pengurusan Hutang

Satu keutamaan penting yang ditekankan oleh figura hebat ini ialah pengurusan hutang. Jika mempunyai hutang, teruskan melabur sehingga anda mampu untuk membayar sepenuhnya.

Di samping itu, beliau menyarankan supaya tidak menggunakan kad kredit kerana ianya dianggap sebagai salah satu pelaburan yang merugikan. Hal ini disebabkan oleh pembelian secara kredit akan menyebabkan hutang anda bertambah.

Oleh yang demikian, anda perlu melangsaikan hutang secepat mungkin kerana bebanannya dapat menghalang anda daripada melakar kejayaan.

3. Jangan Pedulikan Kata-kata Orang Lain

Mark Cuban merupakan seorang pelabur terkemuka khususnya dalam bidang teknologi. Beliau telah melabur dalam syarikat Amazon, Netflix dan Twitter.

Walaupun sesetengah pelabur berpendapat bahawa saham dalam syarikat-syarikat berkenaan berharga terlalu tinggi, Cuban menyifatkan mereka sebagai undervalued.

Hakikatnya, syarikat teknologi telah mengambil alih pasaran saham kerana potensinya untuk berkembang pesat.

Kesimpulannya, setiap pelabur perlulah mengatur strategi yang sistematik dan efektif sebelum menjalankan pelaburan. Semoga dengan perkongsian tips ini dapat membantu anda untuk melakar kejayaan dalam bidang pelaburan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat