4 Ramalan Landskap Pekerjaan Pada Masa Hadapan, Apakah Yang Bakal Kita Hadapi?

3,247

 

Revolusi Industri 4.0 merupakan peralihan daripada Era digital ke Era Siber Fizikal. Banyak teknologi-teknologi baru cuba diperkenalkan. Ia bukan sahaja menghadirkan perubahan dalam industri tetapi turut mempercepatkannya.

Bermula tahun 2016 banyak kajian terhadap impak kecerdasan buatan (artificial intelligence) terutamanya terhadap pekerjaan dan peranan individu.

Apabila kita lihat semula kesan teknologi kepada dunia pekerjaan, penggantian kerja yang dipacu teknologi turut diiringi dengan penghasilan pekerjaan dalam sektor baharu yang juga penting. Namun dalam masa yang sama ia juga mengurangkan beberapa peluang pekerjaan.

Teknologi sudah mengambil alih peranan manusia sedikit demi sedikit, sekali gus mengurang dan melupuskan peluang pekerjaan. Penggunaan mesin secara automatik menyebabkan tidak ada lagi keperluan fizikal dalam melakukan pekerjaan.

Di Amerika Syarikat, impak inovasi dan penggunaan teknologi menyebabkan jumlah pekerjaan dalam sektor pertanian menurun secara mendadak. Jika pada abad ke-19, 90 peratus tenaga kerja di negara itu bekerja di sektor pertanian, namun kini mengecil pada tahap dua peratus sahaja.

Pengasas dan Pengerusi Eksekutif, Forum Ekonomi Dunia, Klaus Schwab dalam buku, The Fourth Industrial Revolution mengakui bahawa profesion seperti peguam, doktor, akauntan, wartawan dan penganalisis kewangan juga berpotensi mengalami pengurangan tempat apabila sebahagian tugas boleh dilakukan secara digital dan penggunaan teknologi automatik pada masa depan.

Cuma pada entri kali ini, persoalan yang cuba dibincangkan mengenai bagaimanakah latar pekerjaan pada masa hadapan?

1. Kecerdasan buatan (AI) dan Robot akan mencipta lebih banyak peluang pekerjaan bukan lebih banyak pengangguran – asalkan kita mampu membawa inovasi kearah yang betul.

Adakah kemaraan kecerdasan buatan (AI) akan mengambil alih pernanan kita masih lagi menjadi perdebatan besar. Namun menurut Elon Musk, AI adalah sebuat ancaman. Namun kenyataan ini tidaklah berasaskan data dan sejarah yang kukuh.

Bagi Kasriel, Robot tidak mencipta diri mereka, kita yang harus menjadi pemandu inovasi yang betul. Kemaraan AI ibarat membuka jendela peluang yang baru.

Tetapi tidak dinafikan bahawa beberapa sektor pekerjaan akan diisi dengan robot dan menyebabkan kekurangan pengambilan pekerjaan. Persoalan yang paling tepat adalah bukan sektor mana yang akan menyebabkan pengurangan kerja tetapi pekerjaan yang manakah akan menjadi permintaan pada masa 30 tahun akan datang (akan disentuh dalam tulisan lain)

Bagi beberapa tahun akan datang isu yang akan dihadapi bukanlah kekurangan pekerjaan tetapi kekurang kemahiran untuk mengisi pekerjaan. Pada tahun 2018 dan akan datang bukan isu manusia vs robot tetapi bagaiamana manusai dan robot/mesid dapat bekerjasama untuk menyelesaikan masalah dunia.

2. Persaingan antara bandar bagi merebut yang paling berbakat.

Pada bulan Oktober, apabila Amazon mengwar-warkan pelan untuk melabur $5 billion bagi mendirikan ibu pejabat kedua mereka, sebanyak 200 proposal diterima daripada pelbagai bandar.

Talent War pada masa hadapan bukanlah diantara syarikat tetapi diantara bandar. Perkembangan teknologi membolehkan orang bekerja di mana-mana menyebabkan merka memilih untuk tinggal dibandar pilihan mereka daripada tinggal berdekatan dengan kerja.

Sesuatu bandar akan menghadirkan daya tarik yang unik untuk menarik lebih ramai orang.

3. Kebanyakan tenaga pekerja US akan menjadi freelance pada tahun 2027.

Pada hari ini 36% daripada tenaga kerja US adalah freelance daripada 57 juta pekerja. Anak-anak muda kini lebih selesa untuk menjadi freelance menyebabkan trend ini semakin diminati ramai.

4. Pendidikan masa hadapan

Pendidikan traditional harus diubahsuai. Pendidikan sekarang tidak menyediakan kapasiti untuk kita memenuhi lompong pekerjaan dan kemahiran pada masa akan datang. Penyediaan pelajar kepada pekerjaan akan datang memerlukan intergrasi bidang dan kemahiran.

Antara contoh pendidikan untuk masa hadapan ialah Holberton di San Francisco.

Tulisan ini diringkaskan daripada kajian Stephane Kasriel, CEO, Upwork dengan tambahan kebanyakkannya.

Baca lagi disni : https://intraday.my/revolusi-teknologi-mengubah-landskap-pasaran-kewangan/

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat