5 Cabaran Ekonomi Global 2023

485

Ekonomi global mengalami tahun yang sukar pada tahun 2022 dengan perang Rusia-Ukraine dan dasar sifar Covid China mencetus huru-hara baru dalam rantaian bekalan global.

Rentetan itu, dunia menyaksikan harga makanan dan tenaga melambung tinggi, memacu  inflasi di kebanyakan ekonomi mencecah paras tertinggi empat dekad.

Namun begitu, penderitaan ini dijangka akan berterusan pada tahun 2023 yang bakal dibelenggu lebih banyak cabaran akan datang.

Perang Rusia-Ukraine

Impak daripada perang Rusia dan Ukraine kebanyakannya telah dirasai hari ini, namun dengan ketegangan yang berterusan, kesannya akan berlanjutan hingga 2023.

Konflik yang berterusan ini juga bermakna krisis tenaga di Eropah turut berpanjangan.

Inflasi dan kadar faedah

Inflasi global diunjurkan menurun pada 2023 tetapi masih kekal tinggi, dengan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) meramalkan inflasi global cecah 6.5% pada 2023, turun daripada 8.8% pada 2022.

Kos tenaga dan bahan mentah diramal kekal tinggi memandangkan ia akan mengambil masa untuk mereda. Ekoran itu, bank-bank pusat global dijangka akan terus mengekalkan kadar faedah yang tinggi untuk tempoh lebih lama bagi menurunkan inflasi.

Pertumbuhan perlahan dan kemelesetan

Walaupun inflasi diramalkan berkurangan pada 2023, tetapi pertumbuhan ekonomi dijangka akan perlahan dengan ketara dengan IMF mengunjurkan ekonomi global berkembang 2.7% pada 2023, susut daripada 3.2% pada 2022.

Pada masa yang sama, ramai ahli ekonomi lebih pesimis bahawa kemelesetan global mungkin berlaku pada 2023.

Pembukaan semula China

Pembukaan semula tembok besar China telah meningkatkan prospek untuk pertumbuhan global pada 2023.

Namun, terdapat juga risiko bahawa pemulihan itu akan terencat akan lonjakan kes yang mendadak di negara itu dan ia dibimbangi bakal membawa pertumbuhan tidak seimbang.

Kebankrapan

Kadar faedah yang tinggi, lonjakan kos tenaga, bahan mentah lebih mahal dan perbelanjaan pengguna rendah akan membebankan perniagaan yang berhutang.

Allianz Trade menganggarkan bahawa kebankrapan di seluruh dunia akan meningkat lebih daripada 10% pada 2022 dan 19% pada 2023, mengatasi tahap pra-pandemik.

Sungguhpun begitu, kelima-lima isu berikut bukanlah satu-satunya akan mempengaruhi ekonomi global pada tahun akan datang, kerana ia juga boleh terkesan oleh faktor-faktor lain mengikut perubahan dari semasa ke semasa.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat