5 Perkara Utama Yang Perlu Anda Ketahui Berlaku Dalam Pasaran Kewangan Pada Hari Ini!

692

1. Terdapat Tanda-Tanda China Akan Membalas Ancaman – Perang Dagang.

Saham global diperdagangkan lebih rendah pada hari ini dan bon menunjukkan peningkatan berikutan terdapat tanda-tanda bahawa China akan membalas kembali ancaman yang dikenakan oleh Amerika Syarikat.

Media tempatan China menyatakan bahawa negara itu dapat membataskan export nadir bumi atau ‘rare earth’ yang digunakan oleh banyak sektor.

Indeks pasaran hadapan Dow jatuh 197 mata atau 0.8%, bursa pasaran hadapan S&P 500 jatuh 22 mata dan Nasaq 100 jatuh 1.0%.

Perkara ini telah membuatkan banyak melabur mengalihkan pelaburan mereka ke pasaran bon untuk tujuan keselamatan.

Bursa saham Eropah jatuh lebih dari 1% kerana kekhuatiran perdagangan dengan isu perselisihan antara Itali dengan Kesatuan Eropah.

2. Huawei Failkan Usul Mahkamah Menentang Halangan Amerika Syarikat.

Syarikat telekomunikasi gergasi China, Huawei hari ini telah meminta mahkamah Amerika Syarikat (AS) mengisytiharkan larangan yang menyekat agensi di negara itu daripada menggunakan peralatan mereka sebagai undang-undang tidak berperlembagaan.

Syarikat teknologi gergasi itu memfailkan saman terhadap undang-undang Amerika Syarikat itu pada Mac lalu, dengan mengatakan Kongres Amerika gagal mengemukakan bukti untuk menyokong sekatan terhadap produk Huawei.

Tuntutan di mahkamah itu dibuat ketika Huawei turut berdepan perintah eksekutif yang menghalang penggunaan produk keluarannya di Amerika Syarikat.

3. Boeing 737 MAX Tidak Diizinkan Terbang Sehingga Bulan Ogos.

Boeing 737 MAX sebelum ini terpalit dengan isu tragedi kemalangan Ethiopian Airlines ET 302 sehingga mengorbankan 157 orang. Kejadian tersebut merupakan kejadian kedua yang melibatkan pesawat jenis tersebut dalam waktu 5 bulan. Hal ini akan memberi sedikit kesan pada industri penerbangan.

4. Harga Minyak Jatuh

Harga minyak jatuh hari ini berikutan peningkatan aktiviti penggalian di Amerika Syarikat (AS) yang menunjukkan peningkatan selanjutnya dalam pengeluaran, sekali gus meningkatkan kebimbangan terhadap lebihan bekalan.

Berdasarkan bekalan berbanding permintaan, pasaran minyak global berdepan risiko lebihan bekalan berlaku semula selepas menyusut sedikit tahun lalu.

5. Laporan Pendapatan Sektor Peruncitan

Dengan tiadanya laporan data makro US utama yang dikeluarkan, laporan pendapatan runcit akan menjadi tumpuan.

Penganalisis berpendapat bahawa, peruncit yang terdedah terhadap tarif keatas barangan China akan mencatat penurunan 1.3% dalam penjualan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat