5 Tips Pelaburan Cara Warren Buffett

1,997

Pada usia 90 tahun, raut wajah Warren Buffett merupakan salah seorang pelabur paling berkuasa di dunia, terima kasih kepada ‘Midas Touch’ di Wall Street.

Hari ini, beliau memegang jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) di Berkshire Hathaway tetapi tahukah anda Buffett telah membeli saham pertamanya ketika usianya baru menginjak 11 tahun.

Sejak itu, beliau membeli saham melepasi tempoh era pemerintahan tujuh Presiden Amerika Syarikat (AS).

Menurut Forbes, nilai kekayaan Buffett dianggarkan AS$82.5 bilion, meletakkan beliau sebagai manusia ketiga terkaya di dunia yang masih hidup di belakang pengasas Amazon, Jeff Bezos dan pengasas Microsoft, Bill Gates.

Jadi bagaimana beliau melakukannya? Dalam artikel hari ini, team INTRADAY akan berkongsi 5 tips pelaburan cara Warren Buffett.

1. Pelaburan Merupakan Permainan Jangka Masa Panjang

Ujar Buffett, para pelabur tidak boleh sesuka hati membeli dan menjual saham. Tetapi apa yang boleh anda lakukan adalah menentukan sejumlah perniagaan yang kukuh dan jika anda membeli sebahagian kepentingan syarikat tersebut dari masa ke masa, anda tentunya tidak akan rugi.

Jelas beliau, pelaburan merupakan permainan jangka masa panjang.

“Saya tahu apa keadaan pasaran untuk tempoh masa yang panjang. Ia akan meningkat. Tetapi dari segi apakah yang berlaku dalam tempoh sehari atau seminggu atau sebulan atau setahun sekalipun, saya tidak merasakan saya tahu mengenainya dan saya tidak rasakan itu adalah penting.

“Saya akan berkata dalam tempoh 10 atau 20 atau 30 tahun, saya berpendapat saham akan menjadi lebih tinggi berbanding sekarang,” kata Buffett kepada Becky Quick dalam ‘Squawk Box’ pada Februari 2016.

Buffett juga menyamakan membeli saham dengan memiliki aset yang lebih fizikal.

“Sekiranya anda memiliki saham seperti anda memiliki ladang atau pangsapuri, anda tidak akan mendapat sebut harga setiap hari atau setiap minggu,” kata Buffett kepada Squawk Box. Begitu juga sekiranya anda membeli saham syarikat.

2. Kepelbagaian Pelaburan

Untuk melindungi duit anda, beli saham di pelbagai jenis syarikat dan kembangkan pembelian anda dari masa ke masa.

“Benda yang bagus tentang saham sebenarnya adalah membelinya secara konsisten dari masa ke masa,” jelas Buffett kepada Squawk Box pada Februari 2017.

Tambah Buffett, anda perlu membahagikan risiko dengan melabur di beberapa syarikat yang dipilih untuk mempelbagaikan portfolio serta konsisten membeli kepentingan dari masa ke masa.

3. Saham Adalah Lebih Baik Daripada Bon

“Jika anda menyimpan wang, anda boleh membeli bon, anda boleh membeli ladang, anda boleh membeli pangsapuri/rumah – atau anda boleh membeli sebahagian daripada perniagaan Amerika.

“Dan jika anda membeli bon 10 tahun sekarang, anda membayar lebih daripada 40 kali pendapatan untuk sesuatu yang pendapatannya tidak boleh berkembang. Anda membandingkannya dengan membeli ekuiti, perniagaan yang bagus, saya rasa tiada ada perbandingan,” kata Buffett.

Bon kerajaan 10 tahun dibuka pada kadar faedah 2.32% dan ditutup pada 2.49% pada 27 Februari 2017, ketika Buffett memberikan komen di atas. Pada 17 Disember 2018, bon kerajaan 10 tahun mempunyai kadar faedah 2.87%.

Sementara itu, indeks penanda aras S&P 500 secara putara merekodkan pulangan tahunan sebanyak 10.2% selama 30 tahun terakhir, menurut FactSet.

Jelas sekali, seperti yang diperkatakan oleh Buffett sendiri, apa sahaja boleh berlaku dalam pasaran. Sekiranya kadar faedah bon mengatasi pulangan pasaran saham, maka nasihat beliau tidak lagi terpakai.

“Tetapi saya akan mengatakan ini: Sekiranya bon 10 tahun kekal pada 2.30% dan bertahan untuk tempoh 10 tahun, anda akan menyesal kerana tidak membeli saham sekarang,” jelas Buffett.

Ujar Buffett lagi, beliau yakin saham akan mengatasi pulangan bon kerana saham jauh lebih menarik daripada bon sejak sekian lama.

4. Anda Tidak Boleh Pilih Waktu Yang Terbaik

Menurut Buffett, menjadi satu kesilapan besar jika anda menangguhkan langkah anda dengan menunggu untuk melabur pada waktu yang dirasakan terbaik kerana anda tidak boleh meramalkan situasi pasaran.

5. Tiada Ruang Untuk Menjadi Emosi

“Segelintir orang tidak seharusnya membeli saham kerana mereka terlalu kecewa dengan turun naik pasaran. Sekiranya anda melakukan perkara yang tidak wajar kerana saham anda susut, anda tidak sepatutnya melibatkan diri dalam pelaburan.

Jelas Buffett, sesetengah orang sebenarnya tidak sesuai secara emosional atau psikologi untuk membeli saham dan pelaburan bukanlah untuk mereka.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat