6 Berita Data Ekonomi Penting Tumpuan Pasaran Minggu Ini (9-13 Oktober 2023)

1,589

Berikut merupakan sebahagian daripada data-data ekonomi penting yang akan menjadi tumpuan pasaran sepanjang minggu ini.

Data Indeks Harga Pengeluar AS (Rabu 8.30 Malam): Data PPI di Amerika akan menjadi perhatian awal yang mengukur perubahan harga barangan di peringkat pengeluar. Ramalan inflasi pengeluar untuk bulan September adalah sedikit menurun.

Minit Mesyuarat FOMC (Khamis 2.00 Pagi): Butiran minit mesyuarat FOMC yang terbaru akan diteliti untuk pasaran terus mendapatkan petunjuk lebih jelas untuk mesyuarat seterusnya di awal November nanti. Mata wang US dolar dijangka akan memberi reaksi terhadap laporan minit yang diterbitkan.

Data GDP UK (Khamis 2.00 Petang): Pertumbuhan ekonomi UK yang dijangka akan catatkan penguncupan pada bulan Ogos diharapkan pelabur untuk menyokong pemulihan Pound. Data ini juga menjadi salah satu indikator penting untuk bank pusat menilai dan menetapkan dasar monetari.

Data Indeks Harga Pengguna AS (Khamis 8.30 Malam): Data inflasi AS menjadi tumpuan utama minggu ini menyusuli laporan pekerjaan NFP minggu lalu. Ini akan menjadi petunjuk terpenting kepada Federal Reserve (Fed) dalam menentukan hala tuju dasar monetari selepas memberi isyarat untuk menaikkan kadar faedah sebelum ini.

Data Indeks Harga Pengguna China (Jumaat 9.30 Pagi): Sebagai ekonomi kedua terbesar di dunia, perkembangan di negara China dipantau seluruh pasaran global. Situasi inflasi di China akan dinilai berdasarkan data CPI yang diterbitkan dan memberi gambaran terhadap perbelanjaan semasa pengguna.

Data Sentimen Pengguna AS (Jumaat 10.00 Malam): Penutup dagangan minggu ini akan menilai tinjauan sentimen pengguna di Amerika oleh laporan dari Universiti Michigan. Bacaan awal diramalkan catat angka sedikit menurun.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat