80% Forex Trader Buang Duit!

7,261

Ini kisah bagaimana seorang trader boleh kecundang dalam dunia trading sehingga ada yang sudah tidak lagi kembali menjejakkan kaki dalam arena yang penuh pancaroba ini.

HARAPAN

Ketika baru hendak bermula, trader akan menanam hasrat yang tinggi untuk mengaut seberapa banyak keuntungan yang boleh selepas terinpirasi melihat kejayaan “sifu-sifu” yang pamerkan keputusan lumayan setiap hari.

Pelbagai kisah kejayaan terhidang di platform-platform media sosial sehingga membuatkan trader berfikir bahawa trading adalah lubuk duit untuk trader cepat kaya.

“Jika mereka boleh berjaya dengan mudah, kenapa aku tak boleh jadi sama seperti mereka?”

TAMAK

Jadi, trader memulakan trading dan sebaik sahaja meletakkan posisi dagangan tanpa mengira risiko, trader mula mengira keuntungan lumayan yang bakal diperolehi dalam masa singkat dan mula berangan pelbagai barang berjenama yang mahu dibeli selepas itu.

Selepas posisi mula pamerkan kerugian, trader akan bermonolog; “Sekejap je price reverse ni, aku kena tunggu lama sikit baru dapat profit kaw-kaw nanti.”

TAKUT

Posisi BUY, tapi harga semakin jatuh lebih rendah. Nilai kerugian yang dipaparkan pada akaun semakin besar. Trader mula gelisah dengan situasi yang bertentangan dengan jangkaan awalnya.

“Kalau aku tak ‘cut-loss’ awal-awal ni, boleh lingkup akaun aku ni. Baik aku tutup dan masuk ‘sell’ pula sebab harga macam nak turun jauh lagi ni.”

SESAL

Akhirnya trader alami kerugian akibat gagal mengawal risiko dan tiada persediaan sebelum memasuki pasaran. Bermacam-macam situasi sebenarnya yang membuatkan pelabur sesal kerana tersalah membuat keputusan, “ruginya tak masuk lebih awal”, “sepatutnya aku dah close position dari tadi lagi”.

Jika anda masih terperangkap dalam kitaran yang tak berpenghujung ini, sedarlah sebelum terlambat. Masih ada masa untuk anda bertindak dan mengubah keadaan.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat