A.S Di Ambang Risiko? CEO JPMorgan Gesa Kerajaan A.S Beri Tumpuan Pada Defisit Fiskal

341

Amerika Syarikat perlu memberi tumpuan kepada mengurangkan defisit fiskalnya atau ia mungkin menjadi masalah yang “berisiko” pada masa hadapan, kata CEO JPMorgan Chase, Jamie Dimon, dalam satu temu bual pada hari Rabu.

Ketua bank terbesar di AS itu menggemakan sentimen yang telah dinyatakan oleh pemimpin perniagaan lain sebelum ini. Para pelabur, termasuk pelabur terkenal Warren Buffett, telah memberi amaran bahawa kerajaan mungkin perlu meningkatkan cukai untuk mengurangkan kesan daripada perbelanjaan yang berlebihan.

“Mana-mana negara boleh meminjam wang dan memacu pertumbuhan, namun ianya mungkin tidak selalu membawa kepada pertumbuhan yang baik,” kata Dimon.

Kelestarian hutang Amerika Syarikat telah dipantau selama bertahun-tahun, terutamanya selepas pandemik, apabila kerajaan membelanjakan berjumlah besar untuk merangsang ekonomi. Pakar memberi amaran bahawa hutang yang diambil oleh kerajaan boleh menjadi bermasalah tidak lama lagi, memperburukkan inflasi dan menimbulkan risiko kepada penarafan kredit Amerika Syarikat.

“Jika kita tidak menyusun kewangan kita, ia akan mempunyai kesan buruk yang serius terhadap pertumbuhan ekonomi dan peluang jangka panjang kita, menyebabkan inflasi kronik,” kata David Walker, bekas Pengawai Am Amerika Syarikat dan ahli Main Street Economics.

Pejabat Belanjawan Kongres menganggarkan dalam unjuran belanjawan jangka panjang terbarunya bahawa defisit persekutuan akan meningkat kepada 8.5% daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK) pada fiskal 2054 dari 5.5% pada fiskal 2024.

Jika pengurangan cukai yang diperkenalkan pada tahun 2017 diperbaharui, defisit boleh merosot lebih lanjut.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat