Adakah Fenomena “January Effect” Beri Kesan Buruk Kepada Trader?

1,902

Bulan Januari cukup sinonim dengan sambutan tahun baru yang penuh gilang-gemilang. Bukan itu sahaja! Terdapat ramai individu yang ingin memulakan tahun baru mereka dengan semangat dan azam baru. Begitu juga dengan golongan pelabur yang memasang impian untuk menjalankan pelaburan yang lebih baik bersempena dengan kedatangan tahun baru.

Namun begitu, bulan tersebut juga memberikan kesan terhadap mereka dengan wujudnya fenomena “January Effect”. Apakah yang dimaksudkan dengan istilah ini?

January effect merupakan peningkatan bermusim terhadap harga saham sepanjang bulan Januari.

Penganalisis menerangkan bahawa ianya mencatatkan peningkatan dalam pembelian saham berikutan dengan kejatuhan harga saham yang kebiasaannya berlaku pada bulan Disember. Pada bulan tersebut, para pelabur akan terlibat dengan penuaian cukai untuk mengimbangi keuntungan modal yang diperolehi.

Selain itu, para pelabur juga berkemungkinan menggunakan bonus tunai pada akhir tahun untuk menjalankan pelaburan pada bulan berikutnya.

Hakikatnya, January effect adalah sebuah hipotesis atau andaian seperti kebanyakan peristiwa yang terjadi dalam kalender ekonomi. Pada awal abad ke-20 peristiwa berkenaan didapati telah mempengaruhi keseluruhan pasaran khususnya pada pertengahan bulan Januari.

Di samping itu, bank pelaburan Sidney Wachtel mula mendedahkan tentang peristiwa tersebut pada tahun 1942. Namun begitu, ianya tidak lagi didedahkan pada masa kini kerana anggapan bahawa pasaran mampu untuk menangani January effect.

Tambahan daripada itu, penganalisis menyifatkannya kurang penting pada 2018 kerana terdapat ramai individu mula menggunakan pelan persaraan tax-sheltered. Oleh itu, tiada sebab yang kukuh untuk mereka menjalankan penjualan saham pada akhir tahun.

Seterusnya, terdapat individu yang mendedahkan bahawa January effect juga boleh dikaitkan dengan psikologi pelabur. Hal ini demikian kerana sesetengah pelabur percaya bahawa bulan Januari merupakan bulan terbaik untuk memulakan pelaburan yang didorong oleh azam baru mereka untuk melabur bagi kesenangan masa hadapan.

Kesimpulannya, peristiwa ini kekal menjadi tanda tanya adakah ia benar-benar mempengaruhi pelaburan seseorang atau pun tidak. Jadi, anda tidak perlu takut untuk menjalankan pelaburan pada tahun baru!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat