Adakah Ini Petunjuk Untuk BOE Laksanakan Kadar Faedah Negatif?

313

Gabenor Bank of England (BOE), Andrew Bailey telah memberi amaran kepada peminjam mengenai cabaran yang akan timbul akibat kadar faedah negatif, menurut laporan Sunday Times.

Menerusi surat yang dihantarkan kepada para peminjam, Bailey memberitahu bahawa kadar faedah negatif adalah salah satu alat berpotensi untuk digunakan dan ia dikaji secara aktif oleh BOE.

Ia berpotensi untuk digunakan sekiranya jawatankuasa polisi monetari (MPC) memutuskan untuk melaksanakan lebih banyak rangsangan yang diperlukan dalam mencapai sasaran inflasi 2% bank pusat.

Surat tersebut dikatakan adalah satu petanda bahawa bank pusat itu sedang bersedia untuk menghadapi kemungkinan penerapan kadar faedah di bawah sifar dalam dasar BOE.

Bailey juga dilaporkan telah mengadakan pertemuan bersama ketua-ketua institusi kewangan pada akhir bulan lalu dan isu mengenai kadar faedah negatif turut dibincangkan dalam mesyuarat tersebut.

Malah, gabenor itu juga telah menyatakan dengan jelas bahawa setiap alat monetari yang mereka ada adalah berpotensi untuk digunakan.

Ketika mesyuarat polisi bulan lalu, BOE telah menambah £100 bilion dalam program pelonggaran kuantitatifnya, menjadikan jumlah rangsangan terkini meningkat kepada £745 bilion.

Bailey sebelum ini pernah mengatakan bahawa perlaksanaan kadar faedah negatif turut menjadi pertimbangan bank pusat, tetapi masalah yang timbul adalah rumit dan kos pinjaman di bawah sifar sama sekali tidak akan berlaku.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat