Adakah Kenaikan Kadar Oleh The Fed Jam 2 Pagi Nanti Hampir Pasti?

53

Umumnya berita ini sudah tersebar sejak 2 minggu lepas yang ada kemungkinan besar Federal Reserve akan menaikkan kadar faedah pada keputusan oleh FOMC nanti. Bank pusat itu dijangka mengeluarkan keputusan kenaikan kadar faedah pada jam 2 pagi nanti waktu Malaysia.

Ia bakal dibuat berikutan pengetatan suasana dalam pasaran buruh. The Fed juga bakal memberikan huraian lebih lanjut berkenaan rancangan mereka untuk mengecutkan portfolio yang besar itu sekaligus memberikan lebih ruang untuk pemulihan ekonomi.

Tinjauan daripada Reuters menunjukkan yang Fed bakal menaikkan penanda aras kadar sekarang 1.00 peratus ke 1.25 peratus.

Michael Feroli, seorang pakar dari J.P Morgan mengatakan bahawa, “Jangkaan kenaikan kadar ini sudah tersebar secara meluas dan telah diperkukuh oleh gaya komunikasi Fed sebelum ini.”

Selepas satu dekad, Fed memulakan proses pengetatan polisi pertamanya pada Disember 2015. Jika terdapat kenaikan kadar pada pagi nanti, ini adalah kenaikan kadar kedua Fed pada tahun ini setelah mereka berbuat demikian pada Bulan Mac sebelum ini. (Ingin faham lebih lanjut tentang Polisi Monetari – KLIK SINI)

Ucapan Janet Yellen dalam kenyataan FOMC juga perlu diberi perhatian dimana ia akan mengulas secara terperinci dan ini akan mengakibatkan turun naik matawang US Dollar.

Data-data ekonomi dan pasaran buruh US sekarang dilihat tersangat bagus dengan pengangguran telah jatuh pada tahap terendah sejak 16 tahun lepas, iaitu pada kadar hanya 4.3 peratus walaupun prestasi pertumbuhan ekonomi US pada suku pertama kurang memberangsangkan.

Walau bagaimanapun, petunjuk kesihatan ekonomi yang lain telah bercampur-campur. Ia disebabkan oleh data inflasi telah berundur daripada 1.8 peratus ke 1.5 peratus. Ini menyebabkan ramai trader mula ragu-ragu untuk melihat kenaikan kadar lebih daripada 3 kali pada tahun ini.

Jangkaan semasa the Fed untuk ekonomi berkembang tersangat bagus adalah pada kadar 2%.

Bukan ini sahaja, anda juga tidak patut lupa tentang polisi fiskal yang dirancang Trump sekarang mendapat lebih banyak keraguan apabila segala perancangan dari segi pembaharuan cukai, peraturan kewangan dan infrastruktur dan janji-janji kempen pilihanraya yang lain masih menghadapi cabaran dan halangan oleh Kongres.

Nantikan update dari Moshed.com untuk ulasan Kenaikan Kadar dan Kenyataan FOMC nanti ya!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat