Adakah Pemain Pasaran Sudah Boleh Menarik Nafas Lega? Kemanakah Hala Tuju BTC?

456

Harga Bitcoin meningkat hampir 8% sebelum jatuh kepada kenaikan 3.30% pada hari Jumaat dengan menghampiri paras tertinggi dua bulan berikutan data inflasi Disember apabila sentimen terus bertambah baik dalam pasaran mata wang kripto.

Aangka inflasi semalam di Amerika Syarikat membawa sedikit kejutan positif. Data tahunan menunjukkan indeks harga pengguna (IHP/CPI) pada bulan Disember ialah 6.5%, turun daripada 7.1% pada November, manakala CPI teras (tidak termasuk makanan dan tenaga) ialah 5 .7%, sejajar dengan jangkaan dan turun daripada 6% sebelumnya. bulan.

Walau bagaimanapun, data bulanan menunjukkan penurunan -0.1% dalam IHP, berbanding ramalan 0% dan 0.1% sebelum ini, menandakan kejatuhan inflasi pertama dalam setahun. IHP teras bulanan ialah 0.3%, sejajar dengan jangkaan dan meningkat daripada bulan sebelumnya.

Secara amnya, data itu hampir dengan jangkaan, tetapi pengesahan mudah inflasi tahunan yang lebih rendah dan sedikit kejutan positif dalam inflasi bulanan sudah cukup untuk meningkatkan keyakinan pasaran, memanfaatkan Bitcoin serta banyak lagi aset spekulatif lain.

Inflasi yang lebih rendah membawa indikasi bahawa the Fed mungkin tidak perlu menaikkan kadar faedah sebanyak yang dijangkakan, yang menjejaskan US dolar.

Menurut penganalisis, pengamatan terhadap graf mendapati bahawa mata wang kripto sememangnya telah melepasi purata pergerakan 100 harinya, ambang psikologi $18,000, dan di atas semua garis aliran menurun yang telah mengiringi kejatuhan sejak Ogos 2022, sekali gus membentuk 3 isyarat teknikal menaik untuk BTC.

Dalama masa yang sama turut terdapat sentimen positif bahawa prospek ekonomi yang lebih optimistik mungkin menyebabkan Bitcoin menjadi arah aliran menaik. Ada juga yang merujuk kepada langkah El Salvador baru-baru ini yang berhasrat untuk k mewujudkan peraturan yang mengawal aset digital dan membuka jalan bagi ‘Volcano Bond’nya.

Bon ang disokong Bitcoin ini akan digunakan oleh negara Amerika Latin untuk menyelesaikan kewajipannya dan membiayai Bitcoin City yang akan datang.

Harga BTC pada ketika ini didagangkan pada paras harga $18,847.47.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat