ADP: Amerika Catat Pengurangan Pekerjaan Sektor Swasta Terburuk Pada Bulan April!

502

Pada hari ini dilaporkan bahawa pekerjaan sektor swasta telah mencatat pengurangan jumlah pekerjaan sektor swasta di Amerika Syarikat sebanyak lebih 20 juta pekerjaan pada bulan April berikutan penutupan syarikat disebabkan pandemik Covid-19.

Secara kesuluruhan, Amerika Syarikat mencatat kehilangan 20,236,000 pekerjaan swasta pada bulan April. Kerugian ini merupakan kerugian terburuk dalam sejarah tinjauan sejak tahun 2002, namun bacaan ini masih dibawah jangkaan ahli ekonomi Dow Jones, yang menjangkakan kerugian pekerjaan sebanyak 22 juta.

Menurut Ketua Institut Penyelidikan ADP, Ahu Yildirmaz, kerugian dalam sektor pekerjaan dalam skala seperti ini tidak pernah terjadi sebelum ini. Tambah beliau, jumlah kehilangan pekerjaan pada bulan April sahaja telah catat peningkatan 2 kali ganda daripada jumlah pekerjaan yang hilang semasa Great Recession.

Secara purata dalam mingguan bulan April kira-kira 8.3 juta orang Amerika Syarikat mengemukakan faedah pengangguran dan disisi lain pakar ekonomi menjangkakan 3 juta tuntutan pengangguran pada minggu lalu. Keseluruhannya, lebih daripada 30 juta rakyat telah mengemukakan tuntutan selama enam minggu terakhir.

Walaubagaimanapun masih terdapat indikasi yang lebih baik bahawa banyak negeri dalam negara mula menghadkan sekatan yang telah diimplimentasikan sebagai usaha pencegahan penularan wabak Covid-19.

Menurut ketua ekonomi di Moody’s Analytics, Mark Zandi, bagi beberapa bulan akan datang dijangka akan dilihat angka-angka yang lebih positif.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat