Alibaba Menukarkan Cuti Umum Single’s Day Kepada $14.3 Billion!

83

Alibaba bijak menukarkan peluang cuti umum negara China sempena “Single’s Day” kepada peluang untuk mengutip kebanjiran jualan dalam masa sehari.

Syarikat China milik Jack Ma itu berjaya meraih $5 billion hanya dalam tempoh 90 minit selepas jualan dibuka. Keterujaan pembeli dalam talian yang berpusu-pusu membeli juga menjadikan jumlah keseluruhan jualan mencecah $14.3 billion dalam tempoh 24 jam melalui platform dalam talian, Taobao.com dan Tmall.com.

Mengikut sejarah, pelajar di Universiti Nanjing pertama kali menyambut Single’s Day pada tahun 1993 untuk menghargai individu yang tidak mempunyai pasangan. Tarikh 11 November dipilih sebagai Single’s Day berikutan simbolik kepada nombor satu yang membawa maksud “tunggal”.

Pun begitu, hari tersebut tidak semestinya digunakan untuk bersedih, sebaliknya meraikannya dengan penuh kegembiraan serta menggunakan hari tersebut dengan melakukan apa jua yang diingini.

Sambutan hari ini juga diraikan secara besar-besaran menurut budaya di China sama seperti sambutan Valentine Day yang disambut meriah oleh masyarakat Barat.

Justeru, Alibaba yang terkenal dengan strategi pemasarannya telah melancarkan promosi “Double 11” untuk menarik perhatian pembelian dalam talian sempena cuti umum tersebut.

Lambakan produk yang terjual hanya dalam masa 24 jam!
Lambakan produk yang terjual hanya dalam masa 24 jam!
Lamabakan parcel semasa Single's Day
Kebanjiran jualan semasa Single’s Day

Promosi itu juga sebelum ini telah mendapat sambutan hangat ketika diumumkan pada tahun 2009 dan 2013.

Selain melancarkan kempen pemasaran dalam talian, Alibaba juga telah bergerak secara agresif apabila muncul dalam rancangan televisyen dan menjalankan online-live menjadikan perniagaan itu semakin popular di China.

CEO Alibaba, Jack Ma juga mengatakan bahawa sedang membangunkan Alibaba sebagai hub perdagangan dalam talian untuk membolehkan pelanggan mendapatkan sesuatu hanya dalam alam maya.

Menurut Atlantik, jumlah jualan melalui telefon mudah alih syarikat Alibaba meningkat daripada 43% pada tahun 2014 kepada 72% pada tahun 2015.

Pinjaman Melalui Bank-Bank di Malaysia Akan Lebih Sukar Gara-Gara Faktor Ini!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat