Pinjaman Melalui Bank-Bank di Malaysia Akan Menjadi Lebih Sukar Gara-Gara Faktor Ini!

205

Bank-bank Malaysia dilaporkan akan lebih mengetatkan pemberian pinjaman berikutan pertumbuhan ekonomi yang semakin melembap, sekali gus menambah kegusaran terhadap ekonomi semasa.

Ringgit dijual besar-besaran sementara pasaran saham global mengalami turun naik mendadak sebaik sahaja Trump diisytiharkan memenangi kerusi presiden semalam.

Berbanding ekonomi-ekonomi lain di Asia, ekonomi Malaysia dikatakan antara yang goyah apabila Bank Dunia mengurangkan kadar pertumbuhan negara sebanyak 5 peratus dari tahun 2016 hingga 2018.

Salah seorang pakar ekonomi iaitu Weiwen Ng di Australia & New Zealand Banking Group Ltd di Singapura juga berkata bank akan lebih berwaspada dengan kadar pinjaman yang tidak berbayar dan memungkinkan pinjaman akan sukar diluluskan kelak.

Kadar pertumbuhan pinjaman di Malaysia
Kadar pertumbuhan pinjaman di Malaysia. Sumber : Bloomberg

Hartanah dan pinjaman kereta

Risiko terhadap pertumbuhan global ini juga mengurangkan selera syarikat-syarikat di Malaysia untuk meminjam dan berbelanja. Bank-bank juga dilihat lebih berhati-hati dalam meluluskan pinjaman isi rumah apabila pinjaman peribadi antara yang mencatat rekod tertinggi di Asia.

Dalam masa yang sama, Malaysia juga perlu berdepan dengan isu skandal pembiayaan syarikat 1MDB yang sedang dibicarakan dan disiasat dengan lebih terperinci oleh pihak berkuasa di seluruh dunia.

Selain itu, pertumbuhan Malaysia juga dilaporkan susut sebanyak 4 peratus pada suku kedua kepada kadar yang paling perlahan semenjak tahun 2011. Untuk laporan suku ketiga, Bank Negara Malaysia dijangka akan mengumumkannya pada Jumaat.

Kemenangan Trump juga telah menambah kejatuhan Ringgit berbanding US Dollar apabila jatuh 0.9% pada Rabu.

AmInvestment juga meramalkan bahawa kadar pinjaman mungkin lebih meningkat sebanyak 5 hingga 6 peratus bagi tahun ini dan seterusnya. Data ini juga akan menjadi angka yang paling perlahan menurut angka yang pernah dikumpul oleh Bloomberg.

Kata Fiona Leong iaitu penganalisis di RHB Research Institute Sdn, Kuala Lumpur, sektor korporat juga dikatakan lebih berhati-hati dalam pelaburan mereka untuk mengelak lebih banyak risiko.

Harga komoditi

Kata Michael Wan, seorang pakar ekonomi di Credit Suisse Group AG, Singapura, harga komoditi di Malaysia sedang melalui fasa pemulihan selepas pelonggaran dasar yang dibuat oleh Bank Negara Malaysia pada Julai. Pemotongan kadar oleh Bank Pusat tersebut sekali gus mengurangkan nisbah rizab berkanun kerajaan.

Menurun Wan lagi, langkah itu perlu diterjemahkan kepada pengurangan kos hutang untuk membuktikan bahawa langkah itu berkesan.

Keupayaan berbelanja juga semakin berkurang sebaik sahaja harga minyak mentah dunia mencatat kejatuhan besar-besaran pada tahun ini. Perkara itu juga menghakis pendapatan negara dan perlu diimbangi dengan dasar budget defisit yang diamalkan semenjak tahun 1998 lagi.

 

Polisi Perdagangan Trump Akan Menyukarkan Negara Lain Berdagang Dengan US? 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat