Polisi Perdagangan Trump Menyukarkan Negara Lain Berdagang dengan US?

133

Pilihanraya presiden yang berakhir semalam akan menjadi tajuk-tajuk utama pada tempoh ini berikutan kemenangan yang berpihak kepada Donald Trump. Seluruh dunia seakan-akan masih tidak percaya beliau mampu mengalahkan Hillary Clinton dengan marjin yang agak besar. Para penganalisis dan tinjauan yang diambil melalui agensi-agensi berita utama dunia sebelum ini meramalkan Clinton akan menang besar ternyata meleset sama sekali kerana Trump mencapai undi 276 electoral vote dengan kiraan yang berbaki empat negeri lagi pada masa itu.

Ramai mengatakan kemenangan Trump akan menyebabkan volatility (turun-naik) yang dahsyat dalam pasaran terutamanya dalam pasaran matawang. Namun, ia tidak seperti yang dijangkakan atas andaian ucapan beliau yang meyakinkan sejurus sahaja diumumkan sebagai pemenang dan juga teori ekonomi dalam pemotongan cukai korporat yang sepatutnya merancakkan lagi ekonomi US. Ada juga penganalisis yang berpendapat bahawa para pelabur, spekulator dan pemain pasaran seakan-akan lebih bersedia berbanding Brexit pada Jun lepas.

Pun begitu, apa yang lebih penting sekarang ialah persediaan setiap negara di seluruh dunia untuk menyesuaikan ekonomi negara masing-masing kepada polisi ekonomi yang akan di bawa oleh Donald Trump apabila memasuki White House tahun hadapan.

Trump mempunyai pendirian ekonomi yang agak konservatif dan dianggap terlalu protektif kepada ekonomi US yang dapat dilihat dalam debatnya bersama Hillary Clinton sebelum ini. Antara yang paling penting ialah:

  • Pemotongan cukai korporat

Beliau beranggapan cukai korporat yang dikenakan kepada syarikat-syarikat di US adalah terlalu tinggi sehingga mencapai 34 peratus dan beliau berjanji akan memotong cukai ini kepada 15 peratus. Beliau berpendirian cukai korporat yang tinggi akan mengurangkan potensi sesebuah syarikat untuk berkembang kerana keuntungan yang semakin minimum. Oleh itu, dengan potongan cukai ini akan menambahkan keuntungan dan memberikan inisiatif bagi syarikat-syarikat di US mengembangkan operasi mereka.

Selain itu, beliau mengatakan cukai yang tinggi menyebabkan syarikat yang pada mulanya beroperasi di US berpindah ke negara jiran yang memerlukan kos operasi dan cukai yang lebih rendah. Dengan inisiatif pengurangan cukai korporat ini beliau menegaskan akan mampu memberi peluang kepada syarikat untuk mengembangkan operasi dan seterusnya menambahkan penawaran pekerjaan di US dan membawa semula syarikat-syarikat lokal yang beroperasi di luar negara balik semula ke US.

  • Syarat Perdagangan yang lebih ketat

Syarat perdagangan yang lebih ketat melalui halangan perdagangan (trade barriers) seperti tariff iaitu cukai kepada barang import. Halangan perdagangan seperti ini sebenarnya digunapakai oleh kebanyakan negara di seluruh dunia bahkan Malaysia sendiri mengenakan cukai yang tinggi kepada barang import seperti kenderaan. Pun begitu, dalam polisi yang dinyatakan oleh Trump, beliau tidak mengatakan secara jelas sebesar mana halangan akan dikenakan kepada barang-barang import yang masuk ke US.

Beliau dilihat terlalu protektif kepada ekonomi US dan atas andaian ini sudah tentu beliau akan meletakkan tembok yang lebih besar untuk barang import yang mahu memasuki US terutamanya China. Untuk rekod China merupakan pengeksport terbesar ke US sebanyak 18%. Manakala US pengeksport ke tiga terbesar ke China sebanyak 7 peratus. Oleh itu dengan pengenalan tariff baru yang lebih tinggi akan menyukarkan barang-barang China memasuki US dan menyebabkan rakyat Amerika hanya membeli barangan tempatan dan menaikkan industri domestik.

  • Rundingan semula Perjanjian Perdagangan Bebas Amerika Utara (NAFTA)

Rundingan semula perjanjian NAFTA akan menyebabkan Mexico menerima tempias yang paling besar. Rakan dagang terbesar Mexico adalah US dengan kadar eksport sebanyak 80% daripada keseluruhan eksport. Hal ini lah yang menyebabkan pasaran matawang Mexico jatuh tersungkur semalam. Trump berpendapat perjanjian ini hanya banyak merugikan US dari segi perdagangan dan disebabkan ini beliau mahu merundingkan semula perjanjian ini. Hal ini akan memberikan risiko kelembapan kepada ekonomi Mexico dan pihak Mexico perlu melakukan sesuatu untuk mempelbagaikan diversiti eksport negaranya.

Pun begitu, dalam situasi yang berlainan ketegasan Trump sebelum ini dalam polisi perdagangan dilihat semakin berkurangan semasa ucapan kemenangannya semalam. Beliau mengatakan US akan membuat perjanjian perdagangan yang adil dengan negara-negara lain. Komen terbaru ini memberikan sedikit kelegaan kepada negara-negara yang banyak berdagang dengan US seperti Mexico, China, Kanada, Jepun, Kesatuan Eropah dan tidak lupa juga Malaysia. Hal inilah yang menyebabkan sebahagian besar pasaran yang bergolak pada Rabu, pulih semula beberapa jam selepas ucapan beliau.

 

Selamat Tinggal Presiden Barack Obama!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat