Selamat Tinggal Presiden Barack Obama!

57

Setelah mencatat undian paling sengit dalam sejarah pemilihan presiden Amerika Syarikat, Donald Trump akhirnya berjaya menewaskan Hillary Clinton dan menjadi penghuni baru White House.

Dalam keputusan yang agak mengejutkan banyak pihak tersebut, masih terdapat baki 10 minggu sebelum calon yang mewakili parti Republik itu menjawat jawatan sebagai presiden ke-45 Amerika Syarikat secara rasmi menggantikan Barack Obama.

Apa yang bakal berlaku selepas keputusan pilihanraya?

Jutawan, ahli perniagaan, yang kini presiden hasil undian rakyat itu bakal mengangkat sumpah secara rasmi sebagai Presiden Amerika pada 20 Januari 2017. Hari itu juga disebut sebagai Hari Perlantikan Rasmi atau Inauguration Day.

Proses peralihan

Barack Obama masih mempunyai hari-hari terakhir untuk menyelesaikan baki tugasannya sebagai presiden.

Dalam masa yang sama, Trump bakal memulakan task pertama sebagai presiden termasuk menamakan ketua kakitangannya, menentukan pasukan keselamatan negara dan menyelesaikan beberapa penama penting kerajaan. Hal ini termasuklah beberapa peranan lain iaitu Setiausaha Negeri, Pasukan Pertahanan dan juga Peguam Negara.

Hari Perlantikan Rasmi

Di bawah terma Pindaan ke-20, penggal kedua Presiden Obama akan berakhir apabila Hari Perlantikan Rasmi Trump pada 20 Januari 2017 nanti.

Dalam masa yang sama, kakitangan dibawah pentadbiran Obama juga akan bertukar dan bersedia untuk meninggalkan tugas masing-masing kepada pengganti yang baru.

Naib Presiden akan mengangkat sumpah dahulu, diikuti oleh Presiden.

Bermula saat itu, Kerajaan AS akan secara rasmi berada ditangan Trump.

Selepas majlis itu, Trump dan Naib Presiden baru Amerika Syarikat akan menghadiri majlis makan tengah hari yang bakal diadakan oleh Kongres sebelum perarakan ke White House dan menggalas jawatan barunya sebagai Presiden Amerika Syarikat yang baru.

Perhimpunan Besar-Besaran Menunjukkan Tanda Protes Rakyat Terhadap Keputusan Pilihanraya Presiden AS!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat