Amaran Kejatuhan Ekonomi UK Sehingga 30% Cetus Desakan Untuk Akhiri Perintah Berkurung

500

Menteri Kewangan UK Rishi Sunak menjangkakan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) di Britain akan mengalami kemerosotan sehingga 30% pada suku bulan April hingga Jun disebabkan pandemik coronavirus.

Menurut laporan The Times, perkara tersebut telah dimaklumkan oleh Sunak kepada rakan anggota kabinetnya yang menggesa supaya perintah berkurung (lockdown) di negara itu dilonggarkan.

Sunak memberitahu bahawa terdapat kemungkinan mengenai kejatuhan dalam KDNK kira-kira 25% sehingga 30% pada suku kedua tahun ini.

Sementara itu, penganalisis pula meramalkan purata penguncupan ekonomi sehingga 14% disebabkan perintah berkurung, sementara terdapat juga beberapa bank yang menjangkakan kejatuhan sebanyak 24% dalam pertumbuhan.

Sepuluh menteri kabinet telah menggesa supaya perintah berkurung di negara itu dilonggarkan pada bulan depan berikutan bimbang dengan usaha yang dijalankan untuk membendung wabak itu akan menyebabkan lebih banyak kerosakan dalam jangka masa panjang.

Para menteri mencadangkan supaya pelonggaran perintah berkurung dibuat secara berperingkat pada Mei, iaitu dengan memulakan sesi persekolahan. Mereka juga berpendapat bahawa pada ketika itu ia merupakan masa yang sesuai untuk Perdana Menteri UK Boris Johnson membuat keputusan.

Dalam pada itu, Rishi Sunak dan Menteri Kesihatan, Matt Hancock kini dilaporkan sedang berkerjasama untuk mengambil pendekatan yang holistik dalam usaha mencari keseimbangan yang tepat antara kesan krisis kesihatan terhadap ekonomi dan kesan kesihatan dari lockdown.

UK kini merupakan negara kelima di Eropah yang mencatatkan jumlah kes tertinggi dengan 84,279 manakala angka kematian yang disahkan pula meningkat kepada 10,612 korban.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat