Amaran Oleh Federal Reserve Tidak Halang Kenaikan Harga Minyak Mentah

509

Dagangan minyak mentah di pasaran kekal kukuh selama empat hari berturut-turut setelah pelabur melihat pasaran menjadi seimbang mengatasi ekonomi yang tidak menentu.

Pasaran hadapan di New York menyaksikan perubahan terhadap penghantaran bulan Julai hampir $32 setong setelah kontrak Jun ditutup pada paras tertinggi 10 minggu. Pengerusi Federal Reserve (Fed), Jerome Powell memberi amaran mengenai risiko rakyat Amerika Syarikat (AS) mungkin akan kehilangan tempat perlindungan dan berlaku pengangguran bagi tempoh yang lama hingga mampu menjejaskan ekonomi.

Sementara, laporan berkenaan penghasilan vaksin virus baru-baru ini berjaya meningkatkan nilai aset namun tidak cukup untuk menilai sejauh mana ia dapat menampung risiko keadaan.

Walau bagaimanapun, pasaran minyak kini berada dalam keadaan yang baik jika dibandingkan pada bulan lalu memandangkan tiada lagi potongan terhadap pengeluaran dan permintaan juga semakin pulih.

Tidak cukup dengan itu, tiada lagi penyusutan hingga melepasi angka sifar ketika kontrak minyak West Texas Intermediate (WTI) dikeluarkan dengan pasaran hadapan Jun berada di paras premium hingga Julai sebelum tamat tempoh, menandakan AS tidak lagi perlu bimbang terhadap kekurangan ruang simpanan.

Sekurang-kurangnya hampir 70% peningkatan minyak telah berlaku pada bulan ini sejajar dengan bekalan dan permintaan mula pulih. Citigroup Inc menyatakan lebihan minyak mentah akan menjadi defisit bagi suku tahun akan datang.

Penggunaan minyak China juga dilihat kembali kepada paras awal sebelum kehadiran wabak coronavirus. Manakala, petrol masih lagi dilihat kekal di pasaran dunia memandangkan masyarakat kini mengelakkan daripada penggunaan pengangkutan awam dan servis penghantaran makanan serta barangan lain meningkat.

Penganalisis komoditi, Vivek Dhar menyifatkan peningkatan ini adalah sesuatu yang berada di luar jangkaan mereka. Malah, tidak dapat dinafikan mungkin juga harga minyak akan kekal pada paras ini untuk bulan akan datang atau mungkin lebih tinggi jika simpanan stok berkurangan.

WTI bagi penghantaran Julai telah susut sebanyak 0.1% kepada $31.93 setong di New York Mercantile Exchange pada 10.25 pagi di Singapura setelah berlaku kenaikan 1% pada sesi sebelumnya. Bagi kontrak Jun pula telah berakhir sehingga 2.1% pada $32.50 sebelum tamat pada Selasa. Manakala Brent untuk bulan Julai meningkat 0.1% kepada $34.70

Pasaran minyak dilihat memberangsangkan dengan penurunan simpanan stok di Cushing, Oklahoma menurun sebanyak 5.04 juta tong pada minggu lepas dan ruang simpanan minyak mentah di AS menyaksikan penurunan sebanyak 4.84 juta tong.

Bagi minyak mentah Kanada dan Alaska kebiasaannya akan dihantar ke Pantai Barat AS untuk mendapatkan pasaran di China, di mana permintaan di sana juga dilihat baik.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat