Amerika Syarikat Sudah Tidak Lagi Berminat Dengan Kripto CBDC?

1,445

Minat terhadap aset kripto Bank Pusat (CBDC) sudah tidak boleh disangkal lagi. Saban hari, negara-negara besar terutamanya telah membuat kemajuan dalam CBDC. Tambahan pula China kini dalam proses menguji cuba di ekonomi nyata dengan lebih meluas. Persoalan yang timbul dalam kalangan komuniti kripto ialah, bagaimana dengan Amerika Syarikat?

Para penggubal undang-undang A.S juga mengambil sikap yang sama dan meminta untuk mempercepat pengembangan dolar digital. Walaupun begitu, Ahli Rizab Persekutuan Christopher Waller telah berkongsi pandangan yang berbeza yang berkemungkinan mengejutkan banyak pihak.

Waller dalam salah satu acara yang dianjurkan American Enterprise Institute telah menafikan keperluan terhadap dolar digital. Beliau secara peribadi menolak idea aset kripto CBDC yang dicanangkan sebagai jalan keluar pembayaran inovatif dalam sektor swasta.

Menurut Walter, sektor swasta sudah mengembangkan alternatif pembayaran yang lebih murah untuk bersaing dengan sistem perbankan. Justeru  beliau melihat tidak ada keperluan untuk Federal Reserve membangunkan CBDC sebagai pembayaran alternatif.

Sebilangan besar bank perdagangan telah menggunakan transaksi digital, dimana sebahagiannya membawa liabiliti kepada pihak bank. Maka tidak ada perbezaan antara transaksi semasa dan apa yang akan dilakukan dengan menggunakan CBDC. Tamsilnya beliau berpandangan CBDC adalah suatu yang digembar-gembur dalam kalangan masyarakat.

“Menurut saya bahawa inovasi sektor swasta dapat mengurangkan kenaikan harga yang dikenakan oleh bank dengan lebih berkesan daripada CBDC,” kata Waller. ”

Walaupun komen Waller sangat berbeza dengan beberapa penggubal undang-undang, ini menimbulkan persoalan dalam kalangan komuniti kripto.

Disisi lain, perkembangan CBDC di China telah mendorong negara-negara lain untuk memajukan sistem CBDC mereka.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat