Amerika Syarikat Umum Komited Jalin Kerjasama Dengan Rakan Dagang Indo-Pasifik!

260

Amerika Syarikat bekerjasama rapat dengan rakan dagangnya di rantau Indo-Pasifik untuk membantu membina ketahanan ekonomi, kata Wakil Perdana Menteri Perdagangan AS, Katherine Tai.

Inisiatif Kerangka Ekonomi Indo-Pasifik (IPEF), yang dilancarkan pada Mei tahun lalu oleh Presiden AS Joe Biden, sedang merancang untuk mengumumkan beberapa inisiatif dalam masa terdekat, kata Tai di Osaka, Jepun, semasa sidang Menteri Perdagangan G7.

“Kita sedang menunjukkan visi yang kita ciptakan berkaitan dengan IMF, di tengah banyak cabaran ekonomi dengan keperluan untuk bekerjasama dengan rakan-rakan dagang di rantau Indo-Pasifik. Ini adalah untuk mempromosikan kelestarian, ketahanan, dan inklusiviti,” katanya.

Lanjut Tai, kita juga tahu bahawa kita tidak boleh duduk diam selama lima atau tujuh tahun untuk menyelesaikan rundingan perdagangan besar. IPEF adalah strategi ekonomi utama pentadbiran Biden di Asia. Negara-negara yang telah bekerjasama dengan A.S dalam inisiatif ini adalah Australia, Brunei, Fiji, India, Indonesia, Jepun, Korea Selatan, Malaysia, New Zealand, Filipina, Singapura, Thailand dan Vietnam.

Inisiatif yang dipimpin oleh A.S bertujuan untuk memperkuat hubungan dan terlibat dalam perkara-perkara ekonomi dan perdagangan penting dalam kalangan negara-negara anggota. Ia juga dilihat sebagai cara untuk menentang China di rantau itu.

Tai mengatakan butiran inisiatif IPEF akan diumumkan semasa Mesyuarat Ekonomi Asia-Pasifik (APEC) bulan depan di San Francisco, tetapi tidak memberikan butiran lanjut.

Pemimpin dari AS dan China dilaporkan telah bersetuju untuk bekerja ke arah pertemuan yang dijangka semasa mesyuarat APEC, selepas ketiadaan Presiden China, Xi Jinping, di mesyuarat tahunan Kumpulan 20 di India.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat