Analisis GOLD – Menjelang FOMC, Mampu Ke Emas Tembus $2,000?

813

Dagangan emas bercampur pada awal minggu memaparkan persembahan yang kurang memuaskan untuk pembukaan awal Mei ini semalam.

Pada mulanya emas catatkan peningkatan nilai sehingga melepasi paras $2,000, namun kecundang alami kejatuhan semula di bawah paras tersebut.

Ini adalah disebabkan pengukuhan US dolar di sesi New York susulan terbitan data tinjauan ISM sektor pembuatan di Amerika Syarikat (AS) yang baik.

Pengukuhan US dolar itu membantutkan lonjakan awal emas yang dipaparkan pada sesi sebelumnya.

Jika diperhati pada carta harga XAU/USD yang mengukur nilai emas berbanding US dolar, harga dilihat telah membuat lonjakan dari paras 1977.00 hingga melepasi paras 2000.00.

Menyentuh ketinggian sekitar 2006.00, harga kembali pamerkan terjunan semula sehingga ke paras sekitar 1980.00 di penghujung sesi New York.

Penurunan yang mendorong harga kembali berlegar semula di bawah paras halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di carta XAU/USD itu, memberi bayangan awal untuk harga menyambung pergerakan bearish.

Namun, sebarang kemungkinan boleh berlaku menjelang mesyuarat FOMC awal pagi Khamis nanti, dengan pasaran menjangka kenaikan kadar faedah sebanyak 25 mata asas oleh Federal Reserve (Fed).

Jika harga emas meneruskan corak penurunan pada hari ini, berkemungkinan paras terendah terbaru bakal dicatatkan selepas harga melepasi paras minggu-minggu sebelum ini.

Penurunan lanjut harga dilihat akan menuju paras tumpuan sekitar 1950.00.

Namun jika situasi berubah menyaksikan harga melonjak semula, paras 2000.00 masih kekal menjadi tembok penting untuk ditembusi harga.

Jika berjaya tembus, barulah pelabur akan lebih optimis meletakkan sasaran kenaikan harga emas ke paras yang lebih tinggi.

Kenaikan yang berjaya mencapai zon 2030.00 seterusnya akan mensasarkan 2050.00 pula untuk diuji dan ditembusi.

Lihat gambar carta harga XAU/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat