Analisis GOLD – Zon Ini Jadi Tumpuan Utama Menjelang Terbitan Laporan Data NFP

1,665

Pergerakan harga XAU/USD yang mengukur nilai emas berbanding USD dilihat masih lagi menyaksikan ketidakupayaan untuk terbang lebih gah setelah harga kekal bergerak mendatar pada dagangan Rabu.

Boleh dikatakan juga bahawa corak harga tampaknya seperti memberi isyarat awal kepada perubahan trend sejajar dengan harga masih didagangkan di bawah paras halangan Moving Average 50 (MA50).

Selain itu, pergerakan harga turut kelihatan seakan membuat reversal pada zon SBR (support become resistance) 1780.00 yang mana telah pun mempamer reaksi junaman di sesi Eropah hari ini (Khamis).

Impak ekoran kenyataan hawkish Federal Reserve (Fed) serta bacaan yang baik pada terbitan laporan data ADP NFP Amerika Syarikat (AS) dilihat terus memberi aspek pengukuhan kepada dolar greenback.

Namun kejatuhan hasil perbendaraan 10 tahun AS yang telah catat junaman ke paras terendah dalam tempoh 9 minggu sama sekali tidak dapat pengaruhi dagangan emas untuk kembali catat peningkatan.

Menjadi tumpuan juga adalah kepada penerbitan data penangguran pekerjaan yang akan diterbitkan pada sesi New York malam ini sebelum menantikan kepada data NFP AS pada dagangan esok (Jumaat).

Konklusinya zon sokongan 1760.00 berkebarangkalian bakal menjadi tumpuan utama kepada pelabur untuk dijejaki yang merupakan tembok paling kukuh dalam menyokong kenaikan harga sejak Oktober.

Penurunan yang lebih ketara pula akan memperlihatkan harga emas merobek tembok tersebut yang kemudiannya mungkin akan menguji zon 1740.00 dan sekali gus bakal catat rekod terendah terbaharu.

Manakala sekiranya pergerakan harga berjaya mengumpulkan keupayaan untuk mendaki semula, zon SBR 1780.00 sudah semestinya akan sekali lagi dicapai sebelum dijangka mampu terbang lebih garang.

Penerbangan lebih garang pula bakal diperhatikan pada zon SBR 1800.00 yang mana zon itu dianggap sebagai fokus penting supaya boleh menjangkakan harga emas berupaya membuat perubahan trend.

Lihat gambar carta harga XAU/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat