Anda Pasti Terkejut Dengan Tindak Balas Pasaran Minyak Mentah Selepas Keputusan OPEC Semalam!

65

OPEC akhirnya menamatkan spekulasi pasaran minyak mentah apabila bersetuju untuk memotong bekalan untuk kali yang pertama dalam tempoh 8 tahun semalam.

Pertemuan di Vienna itu akhirnya berjaya mengatasi perbezaan pandangan antara 3 pengeluar terbesar kumpulan tersebut iaitu Arab Saudi, Iran dan Iraq. Paling menakjubkan apabila Russia yang bukan ahli OPEC turut bersetuju untuk memotong pengeluaran output minyak mentah di negaranya.

Kesan kepada pasaran minyak mentah dunia dapat dilihat serta merta semalam apabila harga penanda aras minyak menokok tinggi sebanyak 10 peratus di New York. Saham-saham syarikat-syarikat tenaga di seluruh dunia turut melonjak semalam. Sekarang, pasaran hanya bergantung kepada sejauh mana kesemua anggota OPEC berpegang teguh dengan perjanjian tersebut untuk masa-masa akan datang.

Kesan pasaran minyak mentah setelah OPEC bersetuju untuk memotong bekalan minyak mentah. Sumber : Bloomberg
Kesan pasaran minyak mentah setelah OPEC bersetuju untuk memotong bekalan minyak mentah. Sumber : Bloomberg

Memetik kenyataan ketua penganalisis minyak di Energy Aspects Ltd iaitu Amrita Sen, kenyataan OPEC ini sekali gus telah menamatkan pandangan skeptikal pasaran yang berpandangan bahawa OPEC sudah seakan ‘mati’ dalam membantu pasaran ini yang kian merosot sejak 2 tahun lalu.

Dalam perbincangan semalam, anggota OPEC bersetuju untuk memotong bekalan kira-kira 1.2 juta tong sehari pada bulan Januari. Persetujuan ini sekali gus menepati pelan yang dirangka dalam mesyuarat September bagi mengurangkan pengeluaran kepada 32.5 juta tong. Namun begitu, perjanjian itu mengecualikan Nigeria dan Libya.

Dalam satu temubual oleh Ketua Penyelidikan Global di Goldman Sachs Grop Inc iaitu Jeff Currie, ekonomi dilihat bertambah baik dengan persetujuan tersebut.

Arab Saudi sebagai sebuah negara yang menjadi antara pengeluar terbesar tahun ini bersetuju untuk mengurangkan pengeluaran kepada 486,000 tong dan Iraq sebanyak 210,000. Sebelum ini kedua-dua negara itu dikatakan enggan untuk bersetuju dalam perjanjian ini ekoran protes serangan terhadap negara-negara Islam.

Dalam masa yang sama, Menteri Tenaga Alexander Novak Russia juga mengatakan bahawa Russi juga kana memeotong hampir 300,000 tong minyak mentah sehari.

Seterusnya dalam masa terdekat, OPEC merancang untuk mengadakan pertemuan dengan anggota bukan OPEC di Doha minggu depan.

 

Aussie Menguat Sementara Yen Melemah Dalam Sesi Asia Hari Ini!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat