Apa Anda Perlu Buat Pada Simpanan Kripto Anda Sebelum Anda Mati?

851

Subjek ini mungkin tidak menyenangkan, tetapi penting untuk merancang semua kemungkinan apabila melabur dalam kripto.

Menurut data Glassnode, dianggarkan lebih 10% bekalan beredar Bitcoin (BTC) hilang selama-lamanya, malah mustahil untuk mengetahui dengan tepat bagaimana kripto tersebut hilang selepas seseorang itu mati.

Oleh demikian, sebelum melihat langkah-langkah yang harus diketahui bagi melindungi aset dengan betul, anda perlu memahami terlebih dahulu pertukaran penting keselamatan iaitu dengan memberitahu seseorang yang dipercayai tentang tempat dan cara mengakses mata wang kripto anda.

Malah memilih seseorang yang tepat untuk memberikan aset kripto anda adalah jauh lebih kompleks kerana ia bukan semata-mata tentang kepercayaan, tetapi betapa celiknya seseorang itu dalam mendalami teknologi.

Misalnya, Bob mempunyai 5 Bitcoin (BTC) yang mahu ditinggalkan kepada isterinya Alice sekiranya dia meninggal dunia. Namun begitu, Alice tidak tahu cara mengunakan hardware wallet atau exchange.

Oleh itu, Alice perlu mencari orang lain untuk membantunya mengakses dana atau mempelajari cara menggunakan platform dan peranti ini, akan tetapi kedua-dua kaedah tersebut mempunyai risiko keselamatannya yang tersendiri, tamsilnya menghantar kripto ke alamat yang salah, terkunci daripada peranti atau mengeluarkan aset menggunakan piawaian token yang salah.

Tether (USDT) merupakan antara contoh aset kripto yang mempunyai tiga variasi token berbeza iaitu OMNI, ERC-20 dan TRC-20 termasuklah bergantung pada blockchain yang token dikeluarkan. Dengan ini, menghantar salah satu token tersebut kepada yang lain akan mengakibatkan coin hilang selamanya.

Contoh, syiling USDT berasaskan OMNI yang dihantar ke wallet address ERC-20 tidak akan dapat dipulihkan.

Apakah langkah yang perlu diambil oleh semua pengguna kripto selepas memilih seseorang sebagai benfisiari dana kripto anda?

Lokasi dana anda

 • Maklumat pertama yang harus disertakan dalam arahan adalah tempat untuk mencari aset anda.

 • Termasuklah menyatakan lokasi fizikal hardware wallet yang dimiliki serta penyimpanan kripto hot wallet.

 • Jika aset diletakkan di berbilang tempat seperti kewangan terdesentralisasi (DeFi), bursa berpusat dan non-fungible token (NFT), idea terbaik adalah dengan menggabungkannya ke dalam wallet kripto yang menyokong pelbagai jenis aset.

 • Metamask merupakan salah satu contoh perkhidmatan yang membolehkan penyimpanan fungible token serta non-fungible token dalam satu wallet yang mudah diakses.

Kata laluan, kunci peribadi dan kod backup

 • Anda perlu menyenaraikan secara terliti terhadap semua kata lauan, kunci peribadi, seed phrase wallet kripto, akaun e-mel dan akaun exchange yang diperlukan untuk pengaksesan dana.

 • Jika menghidupkan pengesahan dua faktor (2FA), anda juga perlu menyediakan lokasi, kata laluan atau senarai kod backup 2FA untuk aplikasi tersebut.

 • Sekiranya akaun disediakan untuk menerima mesej keselamatan SMS, anda seharusnya memasukkan butiran yang berkaitan seperti lokasi dan kata laluan telefon bimbit anda.

Nasihat teknikal

 • Memberikan bimbingan tentang exchange yang terbaik untuk digunakan atau menggariskan panduan ringkas mengenai cara menyediakan wallet sendiri serta memindahkan dana tersebut.

 • Mengemas kini arahan dari semasa ke semasa jika platform tertentu mengalami beberapa pelanggaran keselamatan yang memerlukan anda memindahkan dana ke wallet baharu.

Bagaimana untuk menyalin maklumat sulit kripto anda

 • Butiran tersebut hendaklah disalin ke atas kertas dan disalin beberapa kali termasuklah setiap salinan disimpan di lokasi yang berbeza.

 • Jika hanya menyimpan satu salinan kertas di meja sisi katil dan rumah itu terbakar, penerima tidak akan dapat mengakses dana itu.

 • Bagi memaksimumkan tahap keselamatan, terdapat syarikat seperti Cryptotag, Cryptosteel dan Crypto Key Stack yang menyediakan kit bagi menyimpan seed phrase dan kata lauan pada metal plates yang direka khas untuk frasa pemulihan anda.

 • Ini memberikan perlindungan tambahan terhadap masalah seperti kebakaran rumah, kerosakan air dan lain-lain yang boleh merosakkan salinan kertas.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat