Apa Dah Jadi Dengan Industri Kripto? Lebih Banyak Syarikat Gergasi Kripto Mula Buang Pekerja!

414

Dunia kini dihimpit dengan pelabagai masalah ekonomi. Yang paling meresahkan ialah kesan inflasi terhadap ekonomi dan situasi geopolitik. Di tambah pula dengan kenaikan kadar faedah, menjadikan pasaran berisiko kurang menarik di mata para pelabur. Ekonomi-ekonomi besar mula menunjukkan tanda-tanda kemelesetan sehingga memaksa industri untuk mengurangkan. Tidak terkecuali pasaran kripto, dimana ianya lebih parah.

Terbaru, bursa pertukaran mata wang kripto BitMEX dilaporkan merancang untuk mengurangkan kakitangannya sebanyak 30% dalam contoh terbaru syarikat industri yang mengambil keputusan untuk memberhentikan pekerja.

Laporan ini dikeluarkan seminggu selepas Ketua Pegawai Eksekutif Alexander Höptner melepaskan jawatannya. Pasaran yang merosot berterusan telah mencetuskan pemecatan dalam banyak syarikat berkaitan kripto, dan tempat perdagangan derivatif yang berpangkalan di Seychelles BitMEX nampaknya menjadi contoh terkini.

Menurut wartawan China, firma tersebut berhasrat untuk memberhentikan hampir satu pertiga daripada keseluruhan tenaga kerjanya. Pada minggu lalu, Ketua Pegawai Eksekutif BitMEX, Alexander Höptner mengumumkan peletakan jawatannya selepas menerajui kepimpinan selama hampir dua tahun. Penggantinya ialah CFO Stephen Lutz.

Disisi lain pula, turut ikut serta dalam proses pembuangan pekerja berskala besar ialah organisasi kripto yang diterajui Mike Novogratz juga merancang untuk mengurangkan tenaga kerjanya. Sumber yang berbeza mendakwa syarikat mungkin memecat 50 hingga 75 pekerja atau sehingga 20% daripada jumlah tenaga kerjanya.

Sebelum ini, Gemini, CryptoCom, Huobi, Coinbase, Bybit dan yang lain telah mengambil langkah yang sama. Pertukaran mata wang kripto terbesar di dunia, Binance adalah antara segelintir yang memutuskan untuk mengembangkan pasukannya walaupun dalam persekitaran makroekonomi yang negatif.

Ketua Pegawai Eksekutif Changpeng Zhao pula memberi jaminan pada bulan Jun bahawa platform itu masih kukuh dan malah berhasrat untuk tambah kakitangan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat