Apa Itu Non-Fungible Token (NFT)?

13,765

Sejak setahun lepas DeFi menjadi sebutan dan hype di kalangan komuniti kripto, tetapi permulaan 2021 ini nampaknya NFT pula mula mencuri tumpuan.

NFT bukan sekadar matawang kripto tetapi juga memiliki ciri unik yang meletakkan jurang agak besar antara matawang kripto yang lain seperti altcoin dan DeFi token.

Dikenali sebagai non-fungible token (NFT), token di bawah kategori ini tidak sama antara satu sama lain dan sifatnya yang unik menyebabkan satu-satu aset ini tidak boleh ditukar ganti dengan yang lain, tidak seperti Bitcoin (BTC) atau matawang fiat yang merupakan fungible.

Contoh fungible: RM 1 boleh ditukar ganti dengan RM 1 yang lain. Ciri wang kertas itu sama, ia boleh bertukar-tukar antara satu sama lain asalkan nilainya sama.
Contoh non-fungible: Anda nak tukar kad A dengan kad A yang baru, tetapi anda akan dapat kad yang lain selain daripada kad A.

Kebanyakan NFT dicipta dalam ekosistem blockchain Ethereum. Kebanyakannya adalah jenis ERC-721 dan yang terbaru adalah ERC-1155. Namun, tidak bermakna ia memiliki ciri yang sama seperti matawang kripto yang lain seperti Bitcoin, Dogecoin atau Uniswap.

Manakala, ada juga blockchain yang memiliki NFT tersendiri; TRON dengan NFTnya – TRC-721.

Menyelami pasaran ini, NFT boleh jadi berbagai jenis item digital seperti lukisan, tiket wayang, lagu, trademark atau Crypto Kitty, projek pertama NFT yang dibangunkan di Ethereum.

NFT boleh digunakan dengan aplikasi tidak berpusat (decentralized applications, DApps) untuk mengeluarkan item digital dan koleksi kripto yang unik. Lagi menarik, NFT juga boleh digunakan sebagai token mewakili aset dunia sebenar. Contohnya sebuah lukisan di alam realiti, kemudian dicipta lukisan yang sama dalam bentuk token digital NFT.

Aset digital NFT mempunyai ciri keselamatan dan keunikan tersendiri yang tidak boleh diciplak atau ditukar-tukar. Aset NFT ini juga mempunyai kod yang tersendiri dan sejarah pindahmilik yang boleh dikesan untuk tujuan pengesahan ketulenannya. Nilai aset ini akan dipengaruhi oleh permintaan dan penawaran. Ada aset NFT yang dibeli secara bidaan mencecah sehingga jutaan dolar.

Berbalik kepada CryptoKitties – permainan yang mengentengahkan konsep kumpul, biak dan pertukaran kucing maya, dibina di Ethereum pada 2017. Ia merupakan contoh awal bagi kes penggunaan (use case) blockchain.

Popularitinya mampu menyebabkan blockchain Ethereum sesak ekoran daripada lonjakan aktiviti di rangkaian itu.

Selain CryptoKitties, projek lain yang menggunakan NFT sebagai item yang boleh dikumpul dan didagangkan termasuklah: permainan maya, Decentraland; kad permainan sebagai NFT, Gods Unchained; dan permainan role-playing game (RPG), My Crypto Heroes.

Tahukah anda terdapat juga setem kripto? Crypto Stamps dihasilkan oleh Austrian Postal Service dan menghubungkan dunia digital kepada dunia realiti. Kegunaan setem ini seperti biasa, untuk menghantar surat. Cuma, boleh disimpan sebagai imej digital di blockchain Etherum dan boleh didagangkan sebagai koleksi digital.

Belajar lebih mendalam tentang NFT bersama Team INTRADAY.my, jom sertai group telegram INTRADAY.NFTKlik di sini untuk sertai.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat