Quant Network (QNT) Bakal Dominasi Dunia Kripto

916

Tidak pasti jika anda pernah mendengar atau tidak, Quant Network dilihat memiliki fundamental yang kukuh untuk terus bertahan dalam jangka masa yang lama.

Pertama,anda perlu tahu bahawa Quant Network (QNT) bukanlah sebuah blockchain, sebaliknya satu ekosistem yang memiliki beberapa komponen termasuk sistem pengoperasian blockchain – Overledger OS, multi-chain apps (mApps), Overledger Network, Overledger Network Marketplace, Treasury, dan token QNT.

Overledger OS seperti yang disebut tadi, membenarkan mana-mana blockchain, platform enterprise atau rangkaian yang menggunakan Overledger OS berinteraksi dengan beberapa blockchain yang berbeza secara serentak.

mApps pula berbeza dengan aplikasi desentralisasi (decentralized applications, dApps). Jika dApps dibangunkan pada satu blockchain, mApps pula dibina di atas beberapa blockchain. Setiap satu mApp terdiri daripada Treaty Contracts, iaitu program canggih yang membolehkan pelbagai kontrak pintar di rangkaian blockchain yang berbeza bekerjasama.

Bagaimanapun, ia bergantung juga kepada blockchain yang berada di lapisan dasar. Jika mApp dibina  menggunakan Ethereum, maka aplikasi hanya dapat menjalankan 15 transaksi sesaat. Jika menggunakan Solana maka kelajuannya adalah sebanyak 65,000 transaksi sesaat.

Overledger Network merangkumi beberapa pihak membangun di Overledger OS. Ia mencetuskan pihak ini berjual beli data dan aplikasi digital menggunakan Overledger Network Marketplace. Transaksi di platform itu pula dijalankan menggunakan Treasury, kontrak pintar bersiri yang dibina di Ethereum.

Tokennya, QNT dibangunkan menggunakan ERC-20. Ia digunakan untuk membayar barang, perkhidmatan dan kos perlesenan di ekosistem Quant Network.

Token ini pernah mencatatkan penurunan harga sehingga hampir $1.50 ketika pasaran kripto susut pada Mac 2020. Bagaimanapun, ia memulih dengan peningkatan harga ke paras tertinggi sepanjang masa (ATH), $63.41 pada 19 Mei 2021.

Dikhabarkan team mereka dalam usaha untuk menceburi berbagai sektor seperti sektor kesihatan, rantaian bekalan dan perkhidmatan kewangan.

Misalnya, Quant Health sebuah aplikasi yang dibina untuk institusi kesihatan mengesan rekod kesihatan elektronik. Selain itu, mereka juga berusaha menyediakan Overledger sebagai penyelesaian kepada negara dan bank pusat yang mahu melancarkan matawang digital bank pusat (CBDC).

Malah, kerjasama antara Quant dan Ledger3 boleh dikatakan satu projek yang besar dalam melindungi pasaran eksport makanan laut Australia.

Jika anda berminat dengan QNT, anda boleh mendapatkannya di beberapa pertukaran (exchanges) seperti Bittrex, Bilaxy, Uniswap (V2), Hotbit, 1inch Exchange dan Bithumb.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat