Apa Yang Berlaku? Harga BTC Tiba-Tiba Melonjak Ke Paras $21K!

780

Harga Bitcoin telah meningkat hampir 9% dalam beberapa jam terakhir apabila pasaran kripto mula pulih lanjut. Harga BTC telah melepasi paras $21K sekali lagi dan dilihat masih kukuh buat masa ini. Harganya meningkat hampir 1% dalam sejam terakhir.

Indeks US dolar telah susut 0.85% berbanding enam mata wang utama. Pengukuhan US dolar tempoh hari telah menjadi salah satu sebab terbesar ekuiti dan kripto berprestasi rendah. BTC jatuh sebanyak 6% dalam satu hari beberapa hari yang lalu apabila US dolar melonjak.

S&P 500 dan NASDAQ 100 juga melonjak. Bitcoin, yang sangat berkorelasi dengan pasaran saham, terutamanya NASDAQ yang berorientasikan teknologi, turut melonjak naik.

Rizab Persekutuan mengesahkan dan mengulangi pendirian hawkishnya. Dalam ucapan terbarunya kepada Institut Cato, pengerusi Fed Jerome Powell berkata bahawa Fed bertanggungjawab ke atas kestabilan harga di AS. Beliau mendedahkan bahawa Fed bersedia untuk mengambil sikap agresif untuk memerangi inflasi yang semakin meningkat.

Kemubngkinan kenaikan kadar faedah yang besar daripada the Fed meningkat selepas ucapan Powell. Powell percaya bahawa inflasi tidak perlu hanya dibendung, tetapi juga dibendung dengan cepat. Jika tidak, orang ramai boleh menerima harga tinggi sebagai perkara biasa baharu. Fed akan menganggap senario sedemikian sebagai kemungkinan terburuk.

Alat CME Fed Watch menunjukkan 85% kemungkinan kenaikan 75 bps. Ia juga penting untuk ambil perhatian bahawa Fed tidak mungkin berpaling daripada pendiriannya selepas kenaikan tersebut. Dalam ucapan baru-baru ini, Ketua Pegawai Eksekutif Cleveland Federal Reserve, Loretta Mester, percaya bahawa Fed akan memerlukan kadar sasaran lebih 400 mata asas untuk memerangi inflasi. Kadar sasaran semasa ialah 225-250 bps.

Pelabur akan beri perhatian pada data Indeks Harga Pengguna yang akan dikeluarkan pada 13 September pada mesyuarat FOMC. CPI yang menggalakkan boleh mendorong Bitcoin ke paras tertinggi baharu kerana kenaikan 75 bps Pada bulan September sudah kelihatan hasilnya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat