Apa Yang Berlaku Pada US Dolar? Ucapan Powell Jadi Penentu Arah Tuju Pasaran

997

US Dolar AS agak lemah pada hari Rabu, sementara para pedagang memberi tumpuan dengan berhati-hati sebelum sesi pertama keterangan kepada Kongres oleh Pengerusi Federal Reserve, Jerome Powell, dan pengumuman dasar European Central Bank pada hari Khamis.

Sementara itu, bitcoin kembali mendapat momentum, walaupun masih di bawah rekod tertinggi yang dicapai pada hari sebelumnya.

Kekurangan catalyst pendorong utama menyebabkan US dolar terpaksa bersifat defensif, selepas sedikit  menyusut  pada hari Selasa setelah data menunjukkan pertumbuhan industri perkhidmatan AS perlahan pada bulan lalu.

Para pedagang kini menunggu keterangan hari pertama Pengerusi Fed Powell di hadapan Kongres mengenai keadaan ekonomi AS, di mana beliau dijangka akan menekankan bahawa the Fed akan menunggu lebih banyak data sebelum membuat sebarang pengurangan kadar.

“Kami berpendapat akan ada satu kitaran pelonggaran yang diselaraskan yang bermaksud jurang kadar antara Eropah dan AS akan dikekalkan. Ini adalah positif bagi dolar dalam pandangan kami,” tambah Mellin, kata Stefan Mellin, ketua analis, Strategi FX, di Danske Bank

Pasaran menggambarkan kira-kira 90 mata asas pengurangan dari kedua-dua Fed dan European Central Bank tahun ini, dengan kedua-dua dijangka untuk memulakan pengurangan kadar pada bulan Jun. Berbanding dengan US dolar, euro mengukuh kira-kira 0.2% kepada $1.0873 sementara para pedagang juga bersedia untuk keputusan kadar faedah ECB pada hari Khamis.

Bank pusat dijangka akan meninggalkan kadar faedah pada rekod 4%, dengan memberi tumpuan kepada petunjuk tentang bila pengurangan mungkin bermula.

“Kami fikir mereka akan mengulangi mesej mereka yang sama,” kata Mellin dari Danske Bank. “ECB kini berada di landasan untuk melonggarkan polisi monetarinya pada bulan Jun.”

Yen mengukuh dengan sedikit laporan bahawa beberapa ahli lembaga Bank of Japan berpendapat akan sesuai untuk meningkatkan kadar dari paras negatif pada mesyuarat Mac. US Dolar terakhir susut 0.2% kepada 149.75 yen. Penganalisis kebanyakkannya mengharapkan BoJ akan keluar dari kadar negatif pada mesyuarat April jika perbincangan gaji musim bunga di Jepun menghasilkan kenaikan gaji yang kukuh.

Sterling mengukuh kepada $1.2723 semasa pengumuman bajet Britain pada hari Rabu, dengan laporan pada hari Selasa menunjukkan kemungkinan pengurangan insurans nasional walaupun pasaran masih tersepit oleh pengurangan cukai yang tidak dibiayai dari bajet September 2022.

Indeks US dolar, yang mengukur mata wang berbanding dengan rangkaian enam mata wang lain, turun kira-kira 0.22% kepada 103.525.

 

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat