Apakah Sedang Berlaku Pada Ekonomi UK? BoE Bailey Tampil Beri Penjelasan!

533

Terdapat tanda-tanda jelas bahawa kemajuan sedang dicapai dalam mengendalikan inflasi yang  tinggi di UK, tetapi masih banyak yang perlu dilakukan dan keputusan kadar faedah akan menjadi ketat, kata Gabenor Bank of England, Andrew Bailey.

Jawatankuasa dasar monetari Bank akan bertemu pada 2 November untuk memutuskan kadar faedah. BoE meninggalkan kadar tidak berubah pada 5.25% dalam mesyuarat terakhirnya pada 21 September selepas 14 kenaikan berturut-turut.

“Langkah terakhir benar-benar bergantung kepada dasar yang ketat,” kata Bailey, Dalam masa yang sama menambah bahawa kadar pertumbuhan yang perlahan negara ini akan terus memberi kesan kepada keputusan yang diambil di Threadneedle Street.

“Pandangan ekonomi masih kelihatan sangat suram,” katanya semasa berucap di sebuah acara yang dianjurkan oleh Institute of International Finance semasa perhimpunan International Monetary Fund (IMF)/World Bank di Marrakesh, Morocco.

Inflasi telah jatuh ke paras terendah 18 bulan sebanyak 6.7% pada bulan Ogos, memberi dorongan kepada Bank untuk memberhentikan kenaikan kadar faedah pada mesyuarat MPC yang lalu .

Bailey menegaskan komen terkini daripada pegawai Bank lain yang menekankan bahawa mereka akan tetap terbuka untuk keputusan kadar pada masa akan datang selepas jawatankuasa dasar monetari mengundi 5-4 untuk menghentikan siri kenaikan kadar yang berterusan pada September.

Undian Reuters yang dijalankan pada akhir bulan lepas menunjukkan majoriti pakar ekonomi percaya kadar faedah akan dibiarkan tidak berubah dalam mesyuarat Bank pada November.

Sementara itu, Ketua Ekonomi BoE, Huw Pill, berkata bahawa adalah terlalu awal untuk bercakap tentang pengurangan kadar faedah.

“Kami telah melakukan banyak perkara dalam dua tahun terakhir. Banyak dasar itu masih belum terlihat jelas. Adakah kami telah melakukan sesuatu yang mencukupi atau adakah kami memerlukan untuk melakukan sesuatu yang lebih? Saya fikir ini adalah isu yang semakin penting. Tetapi kami akan melakukan apa yang perlu kami lakukan untuk menjaga inflasi pada 2% secara kekal,” kata Pill semasa perbincangan panel di sela-sela mesyuarat IMF di Morocco.

Sementara itu di AS, Pengerusi Federal Reserve, Jerome Powell, juga mengatakan kadar akan dibiarkan “tinggi lebih lama,” bermaksud bahawa walaupun bank pusat itu mengakhiri kitaran kenaikan kadar semasa ini dan memulakan proses menurunkan kadar, kadar faedah akan tetap lebih tinggi daripada apa yang Fed fikirkan diperlukan untuk mengekalkan pertumbuhan ekonomi dengan inflasi pada 2%.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat